Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Egy felmérés szerint Băsescut leváltják a népszavazáson

Központ július 9, 2012 Hír & hírháttér

Egy felmérés szerint Băsescut leváltják a népszavazáson

Egy telefonos gyorsfelmérés szerint a július 29-én urnák elé járuló román állampolgárok csaknem kétharmada Traian Băsescu államfő leváltására szavazna – közölte vasárnap a kormányon lévő szociáldemokratákhoz (PSD) közel álló IMAS közvélemény-kutató intézet.

 

A július 5. és 7. között megkérdezett ezer ember 80 százaléka azt mondta, hogy részt vesz az államfő leváltása ügyében kiírt referendumon. Közülük 64 százalék Băsescu menesztésére, 27 százalék az államfő maradására adná voksát, 8 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogyan szavaz.

Az Europa FM rádió által megrendelt felmérés során ezer, véletlenszerűen kiválasztott, Romániában élő felnőttet hívtak fel telefonon. A hibahatár három százalék körül mozog – állítja az IMAS.

Az IMAS közvélemény-kutató intézetet George Alin Teodorescu szociológus vezeti, aki 2003-2004-ben Adrian Năstase (PSD) miniszterelnök tanácsadója, majd kabinetvezetője volt, 2004 és 2008 között pedig a PSD parlamenti képviselője.

Teodorescu szerint az embereket nagyon érdekli a téma, szinte mindenki tudott arról, hogy a parlament felfüggesztette az államfőt, és leváltásáról népszavazást írtak ki.

„Az embereknek kialakult véleményük van, de ez a 80 százalékos részvételi szándék nem azt jelenti, hogy a 17 millió felnőtt közül 14 millió eljön szavazni. Jelenleg úgy véljük, körülbelül nyolc és fél millió választópolgár járul majd az urnákhoz” – magyarázta a szociológus.

Mint mondta, a kampány során változhat az elnököt leváltani akarók, illetve az őt támogatók közötti kettő az egyhez arány, de úgy véli, aligha kétséges, hogy Traian Băsescut menesztik július 29-én.

Forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 312

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.