Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Egyelőre nem állítanak szobrot Păunescunak

Központ október 5, 2011 Hír & hírháttér

Egyelőre nem állítanak szobrot Păunescunak

ht

Az Adrian Păunescu mellszobrának felállítására vonatkozó javaslat elhalasztva, a Győzelem téri fodrászüzlet sorsa még bizonytalan, a több sebből vérző Hegy utcai ügy is megoldásra vár. Ezek voltak dióhéjban a szeptember 29-i marosvásárhelyi tanácsülés főbb témái.

 

Elhalasztották az Adrian Păunescu mellszobrának felállítására vonatkozó határozati javaslatot, mert az ortodox egyházközség illetékeseivel is egyeztetni szeretne a Marosvásárhelyi Tanács. „Mihai Eminescu után ő volt a legjobb költő a romániai irodalomban” – mondta Ioan Sita Păunescu géniuszi tehetségére utalva. Dávid Csaba replikája szerint nem volt rossz költő ugyan, de „a ’89 előtti viselkedését sosem tudom elfelejteni, és ezzel lezártnak tekintem az ügyet”. Ugyanakkor az írók sétányának létrehozását is elnapolták, mert az önkormányzat kulturális szakbizottságának az íróegyesülettel kellene egyeztetnie a leendő sétányon elhelyezésre kerülő írók névsoráról. „Meg kell tervezni, hány szobor fér majd el, milyen távolságra rakjuk őket. Azt is meg kell beszélni, hogy kiknek lehet ott szobrot állítani, mivel találtam olyan nevet is a tervezetben, amelynek szerintem semmi köze Marosvásárhelyhez” – fogalmazott Dávid Csaba. Kolozsváry Zoltán megjegyezte, az lett volna a tisztességes, ha a benyújtott dokumentumban legalább egy magyar író, költő neve is megjelent volna.

Fodrászüzlet körül kialakult vita

A Győzelem téri fodrászüzlet sorsát illetően sem született döntés, a polgármester és a képviselőtestület vélemény-különbsége miatt. Florea elmondta, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság értesítette,   nem adhat engedélyt a fodrászüzletnek, így azt be kell zárni. Dr. Benedek István szerint az ingatlan rendeltetését mindenképpen meg kell tartani. „Jönnek a turisták, és a város központjában nincs egyetlen fodrászüzlet sem, ahová betérhetnének. Nagyon régen működik ott fodrászüzlet, ezért továbbra is annak kell lennie” – fogalmazott. Bálint István egyetértett Benedekkel, hozzátéve, hogy az eladásnak negatív következményei lehetnek: „Megveszi egy vállalkozó, és lehet, hogy arra a sorsra jut az épület, mint az Aranykakas, a Grand Hotel, vagy a Somostetőn található vendéglő. A befektetőnek egyszerűen nem lesz pénze felújítani, vagy csak elhanyagolja”– mondta Bálint. Dorin Florea polgármester, aki az eladás mellett érvelt, elmondta, értesítést kapott a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól, hogy az intézmény visszavonta a létesítmény egészségügyi engedélyét. „Úgy dolgoznak ott, hogy nincs engedély. Az Igiena Szövetkezet vezetője 200–300 lejt kér a fodrászoktól, miközben semmit nem fizet a városnak” – folytatta felháborodottan a polgármester. Azzal érvelt, akinek lesz pénze kifizetni a vételárat, az biztosan nem fogja végignézni, amint tönkremegy az épület.

Hívatlanvendégek a tanácsülésen


A napirendi pontok között szerepelt a botrányos Hegy utcai ügy is. Ezzel kapcsolatban dr. Benedek István nehezményezte, hogy sem a polgármesteri hivatal, sem a helyi rendőrség nem kezelte megfelelően az ügyet. Úgy vélte, a rendőrök a kelleténél erélyesebben léptek fel a tiltakozó lakosokkal szemben. De Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője válaszában azt állította, hogy a rendőrség nem alkalmazott erőszakot. E kérdésben Dorin Florea polgármester kifejtette, a Băneasa utcai telket, ahol az elköltöztetésre váró konténerek vannak, a helyi tanács határozattal átadta az ANL-nek tömbházépítésre, így az ideiglenes lakóépítményeket mindenképp el kell költöztetni. A tanácsteremben jelen lévő lakosok is szót kértek, de a tanácsosok úgy döntöttek, nem adnak lehetőséget panaszuk elmondására. „Ezt az ügyet egy-két percbe sűrítve nem lehet elmondani. Javasolom, állítsunk fel egy öttagú bizottságot, amely meghallgatja a lakók panaszait. Így civilizált módon tudnak majd beszélni” – indokolta a döntést Kolozsváry Zoltán, a tanács RMDSZ-frakciójának vezetője. Miután nem kaptak engedélyt mondanivalójuk kifejtésére, a lakosok elhagyták a tanácstermet, és az ajtó előtt gyűltek össze, ahol Bretfelean megjelenésével elszabadult a pokol: a Hegy és Dél utcaiak hazugsággal vádolták a rendőrség vezetőjét, aki kijelentette, majd a bírósági tárgyaláson eldől, hogy ki állít valót, és ki nem. A tanácsosok és a polgármester is egyetértett a tanácsi bizottság megalakításával, mely az önkormányzat öt szaktestületének elnökéből fog állni, és a napokban találkozik a Hegy utcai lakosokkal.

Share Button
Ennyien olvasták: 614

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.