Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Egyik kutya, másik eb

Központ február 25, 2012 Hír & hírháttér

Egyik kutya, másik eb

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára egy helyi televízió műsorában kijelentette: „a magyar kormány a múlt évben elfelejtette folyósítani a nemzeti jelentőségű erdélyi magyar szervezetekre és programokra szánt támogatást, volt viszont bőven pénz a demokrácia központokra és az új erdélyi magyar párt finanszírozására.” Bár a címzett, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kifogásolta, hogy publikusan szeretné ezt Kovács megvitatni, ugyanilyen formában válaszolt a féltucat „olyan állításra, amely köszönőviszonyban sincs a valósággal.”

 

Az államtitkárság először is fontosnak tartotta leszögezni, hogy az elmúlt évben is finanszírozták a nemzeti jelentőségű intézmények közé tartozó szervezeteket és programokat, és azt is kiemelték, hogy a magyar kormány nem finanszíroz egyetlen határon túli pártot sem. A kiadott közleményre Kovács Péter politikai blogján reagált: „Tetszik, nem tetszik, a tavalyi évben a magyar kormány nem nyújtott normatív támogatást”.

Kovács azt is kifogásolta, hogy a magyar kormány ugyan meghirdetett programokat, de nem lehet pontosan tudni, milyen programokról és mekkora összegről van szó, hol döntenek majd erről, Magyarországon vagy Erdélyben. A Nemzetpolitikai Államtitkárság diplomatikusan válaszolt, és elmondta, hogy a pályázat kiírásait március első hetében fogja közzétenni, de addig is szívesen állnak a főtitkár rendelkezésére minden ezt érintő információval kapcsolatban.

Kovács ezt úgy értelmezte, hogy az intézmény lényegében igazat adott neki, hisz az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos intézmények támogatására szánt összegek pontos meghatározása még folyamatban van.

„A magyar kormány teletömi pénzzel az EMNT-t”

A Demokrácia Központoknak utalt pénzösszegek nem csak Kovácsnak „szúrják a szemét”, hanem az elmúlt fél évben többen is feltették a kérdést, hogy vajon mennyi pénz is megy át ezeken a központokon. A politikus elismeri, hogy vádjai közül egy pontban valóban tévedett: a magyar kormány nem nyújt támogatást az EMNP-nek. „A magyar kormány betartja a romániai párttörvényt, amely tilt mindennemű külföldi finanszírozást. Az EMNP számlájára egyetlen forint sem érkezik! A magyar kormány viszont teletömi pénzzel az EMNT-t. Ember legyen a talpán, aki ezt a két szervezetet meg tudja különböztetni” – írja Kovács.  Majd hozzáteszi: „ugyanazokban a székházakban működik mindkettő, ugyanazok a fizetett alkalmazottak, ugyanaz az infrastruktúra áll rendelkezésre, ugyanazokat a politikai üzeneteket fogalmazzák meg, ugyanaz a szellemi nagyság lebeg mindkettő fölött, az egyikben elnökként, a másikban védnökként. Az EMNT finanszírozása jogilag rendben van, gyakorlatilag azonban közvetett pártfinanszírozásról van szó”.

A szövetség államtitkára beszéde végén azt is kijelentette, hogy az RMDSZ fel van készülve a választásokra. „Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy másoknak könyörögjünk, hogy jöjjenek a mi listánkra: mi meg fogjuk nyerni a választásokat” – fogalmazott.

Nos, ez a szóváltás kommentárt kíván: a jól pénzelt Demokrácia Központok esetében Kovácsnak igazat kell adnunk, hiszen sok esetben mi is éreztük, hogy magyar kormány számára az erdélyi magyarok közül is vannak „egyformák és egyformábbak”, akár tetszik, akár nem! Amiben viszont nem érthetünk egyet a főtitkár úrral az a gőgös, felsőbbrendűségi érzésről árulkodó beszédmód, ahogyan kijelenti: „mi meg fogjuk nyerni a választásokat”, mert ezzel minket, választópolgárokat néz le, azokat a választókat, akiktől a román kormány, amelyben ott ülnek pártja prominensei is, fizetésük egy negyedét visszavette. Ugyanakkor az is felróható a főtitkárnak, hogy a közpénzek elszámolásában az RMDSZ sem volt éppen üvegzsebű… Egyik kutya, másik eb.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.