Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Egymillió font értékű leletre bukkant egy amatőr kincskereső

Központ október 14, 2014 Hír & hírháttér

Egymillió font értékű viking leletre bukkant egy amatőr kincskereső Skóciában egy templom kertjében, szakemberek szerint az egyik legjelentősebb skóciai viking törzsi leletet találta meg Dereck McLennan.dereck

A több mint száz tárgyra, amelyek közül számos aranyból készült, a délnyugat-skóciai Dumfries és Galloway grófságban bukkant rá fémdetektor segítségével a 47 éves férfi, aki tavaly kutatott a térségben.

A páratlanul gazdag kincslelet egy része Karoling, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja – jelentette be a skót műkincshivatal hétfőn.
Stuart Campbell, aki a kincsek felbecsülését végző szakembereket vezeti elmondta: ez egy nagyon fontos és jelentős felfedezés, feltárásához a műkincshivatal és a skót nemzeti múzeum szakembereinek szoros együttműködésére van szükség.
„A tárgyak nagy száma és különfélesége, valamint az egész lelet fontossága miatt időbe telik, amíg a szakemberek felmérik a kincset oly módon, hogy értékelni tudjuk valódi jelentőségét” – tette hozzá az illetékes.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.