Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Elbizonytalanodott az EMNT

Központ október 20, 2011 Hír & hírháttér

emntElbizonytalanodott az EMNT

Az EMNT múlt heti sajtótájékoztatóján Jakab István nehezményezte, hogy bár már június 1-jén megnevezték az általuk javasolt közös polgármesterjelöltet  dr. Vass Levente személyében, az RMDSZ és az MPP még mindig halogatja a döntést. „Eltelt azóta négy hónap, és semmi érdembeli előrelépés nem történt ebben az ügyben” – mondta Jakab István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megyei elnöke. (Azóta az RMDSZ már eldöntötte, hogy dr. Vass Leventét indítja, s az ő támogatása körül képzeli el az összefogást.)

„Miközben értékeljük, hogy az RMDSZ-ben partnerre leltünk a magyar összefogás és a közös polgármesterjelölt-állítás ügyében, elszomorítónak és kiábrándítónak tartjuk, hogy a szervezeten belüli konfliktusok, torzsalkodások fölülértékelik a nemzeti ügyeket, és nem tudnak dűlőre jutni a marosvásárhelyiek számára annyira fontos kérdésben, mint a polgármester- és önkormányzati választás. És ahogy a körülményeket tekintjük, és az RMDSZ valamint a Magyar Polgári Párt hozzáállását figyelve, egyre bizonytalanabbnak látjuk az összefogás sikerét” – fakadt ki Jakab István.

Az EMNT elnöke azt is felrótta a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy a pártban uralkodó belső konfliktusoktól terhes légkör miatt nem tud társuk lenni Marosvásárhely polgármesteri székének visszaszerzésében. Ebből kiindulva Jakab azt a következtetést vonta le, hogy tulajdonképpen az RMDSZ nem veszi komolyan a vásárhelyi polgármesteri szék visszanyerését. „Ha az RMDSZ egy belső konfliktusoktól mentes, kompakt párt lenne, akkor úgy gondolom, hogy nem kellett volna október közepéig várnunk, hogy döntést hozzanak a polgármester-jelöltség ügyében” – magyarázza Jakab.

 Az MPP mintha tudná, mit akar

 Az EMNT-sek nem csupán az RMDSZ döntésére vártak, hanem a Magyar Polgári Párt javaslatát is sürgetik. „Sajnos az MPP-től is elbizonytalanító jeleket kapunk, és hosszú ideig tanácstalan némaságba burkolóztak” – vélekedett. Viszont múlt héten megjelent cikkünkben interjút olvashatnak Kelemen Ferenccel, az MPP vásárhelyi elnökével, miszerint az orvos-politikus Benedek Imre lehet a legmegfelelőbb jelölt a polgármesteri tisztségre. Mint mondta, az elmúlt időszakban több ízben folytattak tárgyalást a professzorral. „Amennyiben beáll a pártba, és felvállalja a polgári értékeket, Benedek professzor valóban a jelöltünk lehet” – fejtette ki Kelemen. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy „Benedek professzornak köztünk lenne a helye” és szerinte „Benedek ideális jelölt lenne: szakmai téren páratlan eredményeket mutathat fel, közéleti elkötelezettsége közismert, gerinces politikai megnyilvánulásai pedig azt bizonyítják, hogy bátor ember, aki – ha a közösség érdekei úgy kívánják – nem utasítja vissza a kihívásokat. Nem mellékes az sem, hogy élvezi a civil társadalom támogatását is” – magyarázza Kelemen.

Jakab sajtótájékoztatóján felkérte az RMDSZ-t és az MPP-t is, hogy „haladéktalanul kötelezzék el magukat az összefogás és a közös jelölt érdekében, és tegyenek konkrét lépéseket az együttműködésért, hisz félő, hogy minden eddigi munkálkodás ellenére több magyar polgármesterjelölt lesz, így nem valósulhat meg a pártok összefogása.”

 

Share Button
Ennyien olvasták: 607

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.