Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Elfogadták a „Big Brother” törvényt

Központ május 23, 2012 Hír & hírháttér

Elfogadták a „Big Brother” törvényt

A telefon- és internetszolgáltatók fél éven keresztül kötelesek tárolni az előfizetők adatait a képviselőház keddi döntése értelmében. A jogszabályt a szenátus tavaly év végén visszadobta, a végső szót azonban a képviselőház mondja ki. Ezentúl a fix és a mobiltelefon-, valamint az internetszolgáltatók is kötelesek fél éven át tárolni az előfizetők adatait, és azokat a nemzetbiztonságért felelős hivatalok kérésére kötelesek átadni.

 

Tárolni fogják a telefonbeszélgetések, az email-váltások adatait, kivéve ezeknek a tartalmát. Ugyancsak rögzítik a telefonhívás kezdeményezőjének és a hívott félnek a telefonszámát. Abban az esetben, ha a hívást átirányítják, akkor az új szám adatait is tárolják.

Internetes beszélgetések esetén a felhasználó, a szolgáltató adatait, a hívott fél és a hívó fél számát, az előfizető nevét és címét, valamint a készülék azonosító adatait rögzítik.

Az adatszolgáltatásra vonatkozó kéréseknek 48 órán belül eleget kell tenni. A nyomozóhatóságok ugyancsak 48 órán belül kötelesek közölni az adatszolgáltatásra vonatkozó kérést azzal, aki ellen eljárás folyik.

A “Big Brother” törvény elfogadására azért volt szükség Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter május 7-i nyilatkozata szerint, mert Románia napi 30 ezer eurós bírsággal sújtható, ha nem rendezi az adatszolgáltatás feltételeit.

Az első ilyen jellegű törvényt 2008-ban fogadták el, de azt a változatot az Alkotmánybíróság 2009-ben alkotmányellenesnek nyilvánította.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 468

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.