Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Éljenek a választás lehetőségével!

Központ június 7, 2012 Hír & hírháttér

A Magyar Polgári Párt kampányzárója

Éljenek a választás lehetőségével!

mpp

Ígéretéhez híven, a román kérés, illetve a kormányfői fenyegetőzések, valamint az RMDSZ csúcsvezetőinek rosszallása ellenére, kedden Marosvásárhelyre érkezett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki magánemberként, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként részt vett az alakulat kampányzáró rendezvényein. A román politikum, média mindent megtett az etnikai feszültségkeltésért, bizonyos televíziók nem átallották még Vadim Tudort és Funart is bevetni, csakhogy fokozzák a hisztériát. A magas rangú vendéget erdélyi körútjára – mely Hargita és Kovászna megyékben folytatódott – elkísérte Bayer Zsolt író, publicista is, aki szerint mostani közhangulat a kilencvenes években tapasztaltakhoz hasonlatos. Miután a délután sorra meglátogatta a megye mindazon településeit, ahol eséllyel indulnak a párt jelöltjei, este a Magyar Polgári Párt vásárhelyi kampányzáró rendezvényére érkezett.     

 

„Mi nem valami ellen harcolunk”

Többször is megvádolt Frunda, miszerint a két kisebb magyar párt azért jött létre, hogy megossza a magyarságot. „Hangsúlyozom, hogy mi nem valami ellen jöttünk létre, hanem közösségünk, szavazópolgáraink érdekeit szeretnénk képviselni, és az ő jövőjükért és jólétükért dolgozni. Pártunk nem a magyarság megosztását szeretné, hanem az RMDSZ-től, valamint a politikától úgy általában elfordult tömegeket akarja megmozgatni. Ismeretes, hogy az RMDSZ az eddigi választások alkalmával a lakosságnak csak 40 százalékát tudta megszólítani, mi nem az ők szavazótáborát akarjuk elvenni, hanem egyrészt azt a 10 százalékot, aki a legfrissebb statisztikák szerint elzárkózik attól, hogy az RMDSZ-re adja a voksát. Másrészt pedig azt a 60 százalékot, aki a választás vasárnapján eddig otthon maradt” – foglalta össze Benedek Imre, a Magyar Polgári Párt polgármester-jelöltje.

Benedek elmondta, hogy esélyegyenlőséget szeretne teremteni román és magyar diákoknak egyaránt. „Mi nem akarunk egyebet, csak azt, hogy a MOGYE-n betartsák az érvényben lévő tanügyi törvényt. Úgy vélem, hogy minden diáknak joga van egyetemi szinten is a magyar anyanyelvű oktatásban részesülni.”

Benedek szerint Vasile Blaga és Roberta Anastase  Kövér Lászlóhoz intézett nyílt levele – amelyben arra kérik a Magyar Országgyűlés elnökét, hogy halassza el székelyföldi látogatását – nem egyéb, mint a rosszindulat megnyilvánulása, de szerencsésnek tartja, hogy semmi jogi akadály nem gördült Kövér idelátogatása elé.

„Kiemelem, nagyon fontos, hogy ne féljünk, nem megtűrtként, nem másodrangú állampolgárként kell Marosvásárhelyen élnünk” – összegzett az MPP polgármester-jelöltje.


„Ne hagyják magukat senki által megfélemlíteni, főleg ne a saját fajtájuk által”

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke,  az MPP tiszteletbeli elnöke is felszólalt a párt kampányzáróján. Beszédében arra bátorította a jelenlévőket, hogy merjenek változtatni.  „Éljenek a választás lehetőségével, mert ki tudja, hogy meddig lesz még magyar szó Marosvásárhelyen, Marosszéken, Székelyföldön, egyáltalán itt Romániában. Ha 600.000 magyar elfogyott 20 esztendő alatt, akkor miért ne fogyhatna el a maradék másfél millió is. Csak ki kell várniuk azoknak, akiknek ez a szívük vágya, akik ezen dolgoznak. Ha mi nem teszünk semmit ennek megakadályozása érdekében, akkor nagyon hamar eljön az az idő, amikor diadalt aratnak azok, akik nem szeretnek magyar szót hallani Marosvásárhelyen és Erdélyben. Én azt tudom önöknek mondani, hogy ne féljenek, ne hagyják magukat senki által megfélemlíteni, főleg ne a saját fajtájuk által” – hangsúlyozta Kövér László. „Nekik az lenne a dolguk, – folytatta – hogy mindazokat a stratégiai célokat, amelyeket talán még a 90-es évek elején komolyan gondoltak, ne csak négyévente a kampányban hirdessék meg, hanem küzdjenek foggal, körömmel ezek megvalósulásáért.  Hiszem és tudom, hogy

Benedek professzor, Biró Zsolt és a tanácsosjelöltek alkalmasak a feladatra, ezért ajánlom ezt a csapatot az önök figyelmébe. Ők nem helyezik saját érdekeiket a közösség érdekei elé, és bátran kiállnak a közösség mellett. Ez a választás ugyanakkor a nemzeti egységről is szól. Mi otthon, Magyarországon egy oszthatatlan nemzetben gondolkodunk” – fejtette ki Kövér.

Autonómia – ameddig nem tesznek érte, nem lehet támogatni

Az eseményt követő sajtótájékoztatón felvetődött, hogy Borbély László szerint Kövér részvétele a Magyar Polgári Párt kampányában állítólag problémákat okozna Budapesten. A házelnök a következőképpen reagált: „Borbély úr engedje meg az otthoniaknak, hogy ők döntsék el, hogy az én itteni szereplésem kinek tetszik és kinek nem. Ilyen kijelentést tenni politikai melléfogás. Én valahányszor részt vettem a Magyar Polgári Párt rendezvényein tartózkodtam attól, hogy az RMDSZ politikáját, különösen egyes személyek tevékenységét minősítsem. Ezt most sem teszem, hiszen nyilvánvalóan nem az RMDSZ kampányában veszek részt”.

Az autonómiával kapcsolatban a házelnök elmondta, ameddig nincsenek ezirányú konkrét lépések, addig nem lehet senkit támogatni „Úgy gondolom, ha az Európai Unió más tagállamaiban lehetségesek bizonyos autonómiaformák, amelyek nem hogy kárára váltak volna az adott országnak, hanem erősítik is azt, akkor egy több mint másfél milliós magyar közösség is élhetne ugyanezekkel a jogokkal” – nyilatkozta a Magyar Országgyűlés elnöke.

A rendezvény jó hangulatához hozzájárult a Maros Művészegyüttes, a Napsugár Ifjúsági Tánccsoport, a Cantuale férfikórus produkciója, illetve Biró Beatrix hegedű- és Bárák Vanessa gitárprodukcióval szórakoztatta a közönséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.