Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Elviselhetetlenül meleg nyár lesz az idei

Központ február 19, 2014 Hír & hírháttér

Elviselhetetlenül meleg nyár lesz az idei

Idén elviselhetetlen meleg jön, mert újra jelentkezik az El Nino-jelenség: forró légtömegek borítják fel a Föld időjárását.

 

Az idei nyár és ősz olyan meleg lesz, mint még soha, amióta meteorológia és ennek köszönhetően pontos időjárási dokumentáció létezik. (A légtüneménytan a 19. század közepén kapcsolt rakétasebességre, amikortól a távíró lehetővé tette, hogy kontinensnyi távolságra továbbítsák az időjárási adatokat.)

Fentieket a német giesseni egyetem kutatói állítják, akik egy új matematikai modell segítségével egy évre előre 75 százalékos valószínűséggel ki tudják számítani, jelentkezik-e újra az El Nino, és milyen hatása lesz. Az El Nino (sp: a Kölyök) egy időjárási jelenség összefoglaló neve: akkor köszönt be, amikor az egyenlítő környéki tengervíz szokatlanul felmelegedik, emiatt forró légtömegek kerülnek a Föld szélrendszerébe, ez pedig fejre állítja az egész bolygó éghajlati viszonyait. A német kutatók számítása szerint az idei nyár és ősz katasztrofális lesz, amiben azért majdnem biztosak, mert korában azt is meg tudták jósolni, hogy 2011-12-ben nem lesz El Nino. Más tudósok szerint azonban a számítási módszer nem jó, ezért kár fölöslegesen riogatni a világot.

Megint más, ettől független kutatások viszont arra figyelmeztetnek, hogy az El Ninók jelentkezésének valószínűsége az utóbbi években megduplázódott. Az extrém meleg és szárazság tönkreteheti a mezőgazdaságot és hatalmas tűzvészeket okozhat, ami egész régiók gazdaságát küldheti padlóra, a figyelmeztetést tehát nem szabad félvállról venni.

Forrás: kiskegyed.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 1062

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.