Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

„Emiatt érzem, hogy érdemes ezt csinálni”

Pál Piroska október 23, 2015 Hír & hírháttér

Dr. Máthé Csaba tüdőgyógyász Marosvásárhelyen született, gimnáziumi tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végezte, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen jeles eredménnyel szerzett általános orvosi diplomát. A rendszerváltás után Magyarországon telepedett le, kisebb kitérők után, 15 éve a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján dolgozik osztályvezető klinikai főorvosként. Őt kérdeztük a pulmonológiai betegségekről, orvosi hivatásáról, az allergiáról, de a vegyipari kombinát marosvásárhelyiekre gyakorolt hatásáról is.

mathe

„Még egészen kisgyerekkoromban eldöntöttem, hogy orvos leszek, tulajdonképpen nem is volt más tervem. Hét évesen, egy rosszul beadott oltás miatt sokat feküdtem a kórházban, és akkor elhatároztam, hogy én „doktor bácsi” leszek. Amikor nagyobb lettem, néztem a házunk ablakából a medikusokat, amint az egyetem felé mentek, és dédelgettem az álmot, hogy én is ott tanulhatok, és egyszer majd orvos leszek. A szüleim próbáltak inkább a műszaki pálya felé terelni, mert matematika-fizika osztályba jártam középiskolában, de nem tudtak eltéríteni a tervemtől” – mesélte Máthé Csaba, aki 90-es évek fordulata után Magyarországon telepedett le. Elmondása szerint mindenképp az anyaországban szeretett volna orvosként tevékenykedni, emellett pedig nem akarta a gyerekeinek a kisebbségi sorsot szánni.

Hogy miért lett éppen tüdőgyógyász? Azt mondta, hogy igazából sosem az érdekelte igazán, hanem valami manuális szakágat szeretett volna választani – sebészetet, nőgyógyászatot. Aztán a rendszerváltás után egy hátizsáknyi holmival kelt át a határon, előbb a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben dolgozott, ahol véletlenül üresedett hely, és lakást biztosítottak számára. „Ott hamar rájöttem arra, hogy a tüdőgyógyászatban van manualitás is – lehet tükrözni, mellhártyát csapolni stb. –, és önállósággal is jár, tehát magam gyógyíthatom a beteget. Amikor Pestre kerültem, már céltudatosan ilyen állást kerestem. Így kilenc évig a Budai MÁV Kórház Pulmonológiai Osztályán dolgoztam, aztán már 15 éve a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján vagyok osztályvezető főorvos” – mesélte.

A TBC újra terítéken a migránsok miatt

A szakorvos elmondta, hogy dinamikusan fejlődő, eszközigényes szakterület a tüdőgyógyászat: most már lézeres beavatkozások is léteznek, ultrahangos vizsgálati módszert is használnak, és egyre ritkábban nyitnak, szúrnak. A kezelési módozatok is sokat változtak, a tüdőonkológia úgyszintén látványos változáson esett át, de az asztma, az idült hörghurut kezelése is fejlődött a gyógyszeriparral egyetemben. Ami a betegségeket, panaszokat illeti, a TBC-sek száma csökkent az utóbbi 15 évben, a tüdőrákosoké növekszik vagy stagnál, az idült hörghurut diagnosztizált változta fokozódik a légszennyeződés és a cigarettázás hatására. „Újabban a fiatal, gimnazista hölgyeknél „divat” a dohányzás, és ők elég korán ebben a betegségekben szenvednek. Ami pedig új jelenség, és a jövőben még inkább meghatározó lesz: a határok megnyílásával, a migrációval a TBC is újra felüti a fejét” – figyelmeztet a főorvos.

Sikerélmények

Máthé Csaba elmondta, hogy nem bánja utólag, hogy a tüdőgyógyászatot választotta, hisz sikerélményekkel teli a szakterülete: „óriási élmény, hogy a betegeken tudok segíteni, főleg, amikor látom a páciensen, vagy hozzátartozóján a megelégedettséget, a hálát. Olyan is gyakran előfordul, hogy később megkeresnek, megállítanak az utcán, bemutatnak az ismerőseiknek. Mivel onkológus is vagyok, ezen a szakterületen vannak nagy, és kevésbé nagy sikerélmények. Viszont ha a súlyos állapotú betegnek a fájdalmát, a kórjának tüneteit csökkentem, segítek abban, hogy élete utolsó szakasza méltóságteljes legyen, úgy gondolom: ez is egyfajta sikerélmény. Ezekkel a személyekkel gyakran nagyon bensőséges viszony alakul ki, és érzem, hogy emiatt érdemes ezt csinálni. Ha az orvos megtesz mindent a betegéért, szakmailag és emberileg is, akkor nyugodtan tud aludni. Sikertelenség az, amikor tudnám, hogy mit kellene tennem, de a korlátozott lehetőségek miatt nem tehetem.”

Testmozgás, friss levegő a kulcs

A szakorvos a tüdőbetegségek megelőzésére mindenképp a cigarettázás elkerülését ajánlja, hisz a tüdőrák és az idült hörghurut kiváltó oka nagy arányban a dohányzás. Emellett a légszennyezés csökkentése, azaz a friss, jó levegőn való tartózkodás, rendszeres testmozgás, séta javasolt. Kulcsfontosságú a panaszokkal időben orvoshoz fordulni, a rendszeres szűrésen való megjelenés, de úgy véli, az egészséges táplálkozás, a megfelelő testsúly megtartása is fontos az egészég megőrzéséhez.

Az allergia mint népbetegség

Bár nagyszüleink idejében szinte senki nem panaszkodott allergiára, mára népbetegséggé vált. A szakorvos szerint először is az életmód változásával, a fogyasztói társadalom kialakulásával az élelmiszerek tartalma változott, amelyekben általában nem ismerjük, milyen allergének találhatók. „Másodsorban a légszennyeződés tehető ezért felelőssé. Felmérést végeztek Budapesten, és az eredmény meghökkentő volt: a belvárosban lévő óvodában sokkal több az asztmás kisgyerek, mint a kevésbé forgalmas, kisebb mértékben szennyezett környezetben lévő óvodában. Emellett a modern mosószerek megjelenése is befolyásolja az allergia kialakulását, de ugyanakkor életünk során változik a környezetünk, valamint az immunrendszerünk állapotától is függ, hogy kialakul-e, és hogy mikor valamiféle allergia” – tudtuk meg.

A kombinátnak rossz hatása van a tüdőre

Máthé Csaba közel harminc évet élt Vásárhelyen, emiatt a vegyipari kombinát káros kibocsátásairól is kérdeztük. „Bár nem ismerem teljességében a kibocsátott anyagok összetételét, az egészségre káros anyagok légkörbe jutása mindenképp rossz hatással van a tüdőre, légutakra. Sőt, a tüdő regenerációját is esete válogatja. Mindenképp a hatóságoknak és a kombinátnak is meg kell tenniük a szükséges lépéseket a szennyezés csökkentése érdekében” – vallja.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1882

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.