Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Erdélyi kórházigazgatók találkozója az orvostanoncokkal

Központ november 9, 2016 Hír & hírháttér

A Studium Alapítvány kedd este találkozót szervezett a kórházigazgatók, -menedzserek, illetve a rezidensorvosok és a végzős hallgatók között. Az esemény célja az egészségügyi intézmények bemutatkozása, azaz – gazdasági fogalommal élve – a kereslet találkozása a kínálattal. A közel 200 leendő orvos jelenléte bizonyította: fel szeretnék térképezni a jövőbeni lehetőségeiket, de az is egyértelművé vált, hogy sürgősségi orvosból van a legnagyobb hiány, csaknem minden kórház már holnaptól alkalmazna ilyen szakorvost.

dsc07701

A találkozón jelen volt a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, aki az intézmény rövid bemutatója után elmondta, leginkább mellkassebészekre van igény klinikájukon, és szolgálati lakásokat is biztosítanak az alkalmazottaiknak.

A kézdivásárhelyi kórház röntgenorvosokat vár, és hasonlóan szolgálati lakással kecsegteti az odaköltözőket, de jelen volt a baróti városi kórház képviselője, aki ismertette kisméretű létesítményüket. A székelyföldi városok sorát követte a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, aki arról biztosította a hallgatókat, hogy ez a város is vonzó lehet az egészségügyi dolgozók számára. Ide sürgősségi orvost és gyerekpszichiátert keresnek. A Székelyudvarhelyi Városi Kórház ideg- és mellkassebészeket alkalmazna, és a szolgálati lakások mellett egy panzió is felajánlotta az ingyen lakhatást a leendő doktoroknak. A gyergyószentmiklósi kórház képviselője kiemelte, hogy 8 éve építették a létesítményüket, és a szemészet terén felzárkóztak Hargita megye többi kórházához. Ide leginkább belgyógyászt, sebészt, gyerekgyógyászt, röntgenorvost, patológust és sürgősségi orvost keresnek.

Kisvárosban nagy orvos!

A Partium képviseletében a margittai kórház menedzsere mutatta be az intézményüket, és kiemelte, hogy régiójukban bár a lakosok szinte száz százaléka magyar nyelvű, orvosaik nem mindenike beszéli a nyelvet, emiatt szükség van a vásárhelyi hallgatókra ott is. „Azzal csábítom az orvosokat hozzánk, hogy jobb kisvárosban nagy orvosnak lenni, mint nagyvárosban kis orvosnak” – zárta.

Az erdőszentgyörgyi intézménybe kardiológust, diabetológust, hematológust és palliatív terápiával foglalkozó szakorvost keresnek. A Maros megyei szovátai kórházban pedig gyerekgyógyászra van igény.

Dr. Benedek Imre négy kutatói helyet ajánlott fel

Az eseményen jelen volt László Attila Kolozs megyei szenátor is, aki szerint az elkövetkezendő négy év meghatározó politikai témája az egészségügy lesz, emellett pedig a rezidensvizsga átszervezését tartaná üdvösnek.

A Maros megyei sürgősségi kórház igazgatója, dr. Lőrinczi Zoltán is jelen volt a beszélgetésen, ám kurtán-furcsán, egy mondat után átadta a mikrofont dr. Benedek Imre kardiológusnak. A szakorvos elismerően szólt kollégáiról, akik jelenleg négy európai projekt élén állnak, és arra buzdította a fiatalokat, hogy vegyenek részt a kutatásokban, és négy kutatói helyet, azonnali kezdéssel fel is ajánlott számukra. „A legfontosabb, hogy szakmai tudás legyen a hátatok mögött, kutassatok, végezzetek tudományos munkát, és gyertek a vásárhelyi klinikákra, mert tárt karokkal fogadunk” – szólt a meghívás.

Az intézmények bemutatása után az igazgatók-menedzserek és az orvostanoncok kötetlen beszélgetése következett.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 579

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.