Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Erősödnek a román-magyar kereskedelmi kapcsolatok

Központ december 9, 2015 Hír & hírháttér

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közép-európai kereskedelemélénkítő programja keretében képviseletet nyitott Aradon és Nagyváradon; a program részeként összesen 22 iroda kezdi meg működését a környező országokban, illetve Lengyelországban.

A nemzeti kereskedőház MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a magyar kormány külgazdasági stratégiájának alapvető célkitűzése, hogy Magyarország és a szomszédos államok magyarlakta területei, valamint Magyarország és Lengyelország között még szorosabbra fűzze a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. Ezzel összhangban a kereskedőház által létrehozott MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. 2016 első negyedévéig összesen 22 képviseleti irodát nyit a hét szomszédos országban, illetve Lengyelországban.

A tájékoztatás szerint a program hangsúlyos eleme a román-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítése. Románia Magyarország negyedik legnagyobb felvevőpiaca, jelenleg csaknem 12 ezer, legalább részben magyar tulajdonú vállalkozást tartanak nyilván az országban. Az együttműködés erősítése érdekében a MNKH összesen hét képviseletet hoz létre Romániában, kedden az aradi és nagyváradi irodát nyitották meg – közölték.

A Romániában működő kirendeltségek célja a magyar kis- és középvállalkozások, illetve a régió cégei közti exportcélú együttműködés elősegítése, ennek érdekében a kereskedőház konkrét üzleti lehetőségeket és piaci információkat nyújt partnerei számára. Az MNKH segít telephely- vagy cégalapításban is, és nagy figyelmet fordít a termelési együttműködések támogatására, illetve a határon túli árualapok felkutatására. Ezzel nem csak Magyarország, hanem a térség gazdasági, kereskedelmi pozíciója is erősödik.

A közlemény szerint elsősorban a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez kapcsolódó ágazatok, valamint az építőipar területén kínálkoznak sikeres együttműködési lehetőségek a román és magyar cégek között. Magyarország az innovatív technológiák és az agrárinformatika területén világszínvonalú szakértelemmel rendelkezik, amely a román termelők és cégek számára a hatékonyság és a nemzetközi versenyképesség erősödését jelentheti.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.