Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Észak-erdélyi autópálya: a döntés, amelyre Marosvásárhelyen régóta várnak

Központ szeptember 14, 2015 Hír & hírháttér

A kormány 39,5 millió lejt utalt ki a kisajátításokra, amelyek az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhelyhez közel eső szakaszának nyomvonalán szükségesek.

autop
A kormány szerdai üléséről kiadott közleménye szerint az összegből a Marosugra – Marosvásárhely pályaszakasz megépítéséhez szükséges 801 magántulajdonban levő ingatlan kisajátítását finanszírozzák öt falu – Maroskeresztúr, Lukafalva, Marosugra, Kerelőszentpál és Nyárádtő -, valamint Marosvásárhely közigazgatási területén. A kártérítések értékét szakértők állapították meg.
A kormány ez év februárjában és márciusában írta alá a tervezési és kivitelezési szerződéseket az észak-erdélyi autópálya meglévő Kolozs megyei szakaszát Marosvásárhellyel összekötő pályaszakaszokra. Az országos útügyi társaság honlapján közölt adatok szerint az 56,5 kilométer hosszú autópálya építését 2015 második negyedévében kellett volna elkezdeni. Az észak-erdélyi autópályán jelenleg a Kolozsvártól nyugatra fekvő Gyalu-Magyarnádas nyolc kilométeres szakaszon folynak építési munkálatok.

A Brassó és Bors között tervezett, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között, a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést, a román hatóságok pedig újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 1012

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.