Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Etnikai diszkrimináció a Maros megyei oktatásban

Központ szeptember 28, 2016 Hír & hírháttér

Panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Civil Elkötelezettség Mozgalom és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, mert megítélésük szerint a Maros megyei tanfelügyelőség diszkriminálja az iskolavezetői tisztségekre pályázó magyarokat.

lista_page_1

Szeptember 13. és október 2. között zajlik a beiratkozás az iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgákra. A törvényes előírások szerint azokban az iskolákban, ahol az oktatás kizárólag valamely kisebbség nyelvén történik, az igazgatónak kötelessége ismerni az adott kisebbség nyelvét. A vegyes tannyelvű iskolákban az igazgatónak vagy az aligazgatónak ismernie a nyelvet.

Ezt utóbbi előírás a Maros megyei tanfelügyelőség értelmezésében legtöbb esetben csak az aligazgatóra vonatkozik, holott a törvény azt is lehetővé teszi, hogy a kisebbség nyelvét ismerő személy igazgató is lehessen. A tanfelügyelőség szeptember 19-én kiadott egy határozatot, abban pedig egy táblázat megszabja, hogy a megyében működő vegyes tannyelvű iskolákban csak az aligazgató lehet az a személy, akinek tudnia kell magyarul.

„A Maros megyei tanfelügyelőség 46-os számú határozatának mellékletében található, egy – a tanfelügyelőség munkatársai által összeállított – táblázat, amelyben meghatározták, hogy a megyében működő vegyes tannyelvű iskolákban az aligazgatónak vagy ritkább esetben az igazgatónak kell lennie annak, aki a törvény által előírt magyarul beszélő személy” – tudjuk meg a közleményből.

lista_page_2

Nyomásgyakorlás a tanfelügyelőség részéről

A CEMO munkatársait megkereste több, jelenleg is tisztségben levő magyar iskolaigazgató, akik arra panaszkodnak, hogy a tanfelügyelőség és az iskolai szakszervezeti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk, hogy ne pályázzanak az igazgatói tisztségre és csak aligazgatók legyenek.

„A táblázat alapján több mint 40 Maros megyei iskola esetén a magyarul beszélő személy csak az aligazgatói állásra vonatkozik, az igazgatói állás esetén ugyan nincs megtiltva, hogy magyar anyanyelvű vagy magyarul beszélő személy legyen a pályázó, viszont a Tanfelügyelőség munkatársai vagy az intézménnyel együttműködő iskolai szakszervezeti vezetők folyamatosan nyomást gyakorolnak az igazgatói állásra pályázni szándékozó magyar személyek irányába, és arról tájékoztatják őket, hogy ne pályázzanak az iskolavezetői tisztségre” – írja a CEMO közleményében.

A Maros megyei illetékesek kibővítették a módszertant

A CEMO és az RMPSZ szerint miközben Mircea Dumitru oktatási miniszter szándéka az volt, hogy kizárólag a szakmai szempontok figyelembevételével töltsék be a vezető tisztségeket, a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatatók és aligazgatók versenyvizsgáját meghirdető határozata diszkriminatív és törvénytelen. „A Maros megyei az egyetlen olyan határozat, amely nem veszi figyelembe a törvényes előírásokat, és az esélyegyenlőség elvét figyelmen kívül hagyva szabályozza az iskolák vezetőinek etnikai hovatartozását” – zárul a közlemény.

Mivel a CEMO és az RMPSZ szerint a Maros megyei tanfelügyelőség határozata diszkriminatív és törvénytelen, mindkét szervezet panaszt tett a diszkriminációellenes tanácsnál.

Share Button
Ennyien olvasták: 635

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.