Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Európa már az IMF nélkül is meg tudja oldani problémáit

Központ augusztus 31, 2015 Hír & hírháttér

Európa a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül is képes lesz megoldani a jövőbeni válságokat – jelentette ki Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igazgatója a német Der Spiegel lapnak adott interjúban.

Az IMF benne volt a két előző görög mentőprogramban, nem vett részt viszont a harmadik támogatási csomag első részletének a finanszírozásában, bár a programhoz annak októberi felülvizsgálata után még csatlakozhat. Részvétele azonban kétséges, mivel a görög adósságot nem tartja finanszírozhatónak. Csatlakozása feltételeként az IMF a görög adósság csökkentését szabta meg.

Német kormánykörökből származó értesülések szerint Németország nem pénzügyi forrásai, hanem elsősorban gazdaságpolitikai fegyelmező ereje miatt szeretné a programban viszontlátni a valutaalapot. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy múlt heti nyilatkozatában egyenesen „elengedhetetlennek” nevezte az IMF részvételét.
Klaus Regling szerint azonban Európa már az IMF nélkül is képes kezelni jövőbeni krízishelyzeteket. „Európa saját maga is képes lesz kezelni egy új krízist, ami az elkövetkező évtizedekben bekövetkezhet” – jelentette ki a lap következő nyomtatott számában megjelenő interjúban. „Jól begyakorlott együttműködés alakult ki az ESM, az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB) között. Közösen tulajdonképpen egy európai valutaalap funkcióját töltik be” – fogalmazott az ESM igazgatója a német Der Spiegel lapnak adott interjúban.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 578

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.