Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Ezt a tragédia Verespatakon is megtörténhet

Központ augusztus 27, 2014 Hír & hírháttér

10 nap alatt két baleset

Ezt a tragédia Verespatakon is megtörténhet

A heves esőzéseket követően, augusztus 13-án Észak-Mexikóban újabb cianidos baleset következett be. A Proyecto Magistral bánya zagytározójának túlterhelése következtében kétezer köbméter cianidos zagy szabadult a környezetbe. A baleset alig pár nappal egy hasonló bánya, a Grupo Mexico cég Buenavista nevű rézbányájánál bekövetkezett kénsavas túlcsordulás után történt. A ciános és a kénsavas szennyezés is Észak-Mexikó folyóinak vizébe ömlött.

     

Az Egyesült Államok határától 40 kilométerre elhelyezkedő Buenavistát a világ legnagyobb rézbányái között tartják számon. A bányavállalat képviselőit keményen bírálták, amiért a szennyezést csak a baleset után 24 órával jelentették a hatóságoknak. A a helyi lakosok voltak az elsők, akik észlelték és jelentették a hatóságoknak, hogy a folyó vize narancssárgává változott.

 

A Buenavista bányától kiszabadult szennyezés következtében 88 iskolát zártak be a tartományban, a lakosságnak pedig palackozott vizet osztottak. A Proyecto Magistral aranybánya esetében a zagy túlfolyása vasárnap reggel történt, az aznap éjjeli bőséges esőzéseket követően. A zagy túlcsordult a tározó gátján, amely már nem volt képes felfogni a csapadékvíz plusszterhelését. A ciánnal és bányaiszappal szennyezett víz beáramlott a közeli folyóba, amely a helyi lakosok és háziállataik vízellátását biztosítja. 

“Fel vagyunk háborodva, mert nem értesítettek bennünket a szennyezésről! Most pedig még ivóvizünk sincs!” – mondta egy 70 éves helybeli lakos. “Persze a bánya munkahelyeket biztosít, de jobb lenne, ha bezárnák, mert mindig ilyen felelőtlenül viselkednek, amikor baleset történik!”

A Proyecto Magistral bánya 2013-ban kezdte meg a termelést. A bányavállalat a legjobb és legbiztonságosabb technológiák használatát ígérte. Most a környezetvédelmi hatóságok bejelentették, hogy megbüntetik a kitermelő céget, valamint kötelezik, hogy újabb szigetelőréteggel csökkentse a szivárgásveszélyt és a zagytározó falát is építse magasabbra.

A Buenavistai rézbánya balesetéről Arturo Rodriguez, a Környezetvédelmi  Ügyészség főfelügyelője a New York Times-nak így nyilatkozott:“Úgy tűnik, hogy  a bánya megfelelő  felügyeletének elmulasztása, a bőséges esőzések és az építési hibák együttesen okozták a túlfolyást. A bányavállalatnak észlelnie és kezelnie kellett volna a veszélyt, még mielőtt ekkora mennyiségű szennyezés ömlik a folyóba.”

A kanadai Mount Polley zagytározójának gátszakadása után még 10 nap sem telt el, amikor bekövetkezett a mexikói bánya cianidos balesete.  Kanadában a zagytározó kőből emelt gátjának szakadása okozta a szerencsétlenséget, amelynek helyreállítási költségeit 200 millió dollárra, az okozott károk pénzben kifejezett értékét pedig hasonló nagyságrendűnek becsülik.

Ugyanilyen tipusú gátakat terveznek a verespataki és csertési aranybányák zagytározójához.

A Mount Polley bánya átszakadt zagytározóját ugyanaz a Knight Piésold szaktanácsadó cég tervezte, amelyik a verespataki aranybánya zagytározójáról megállapította, hogy maximálisan biztonságos és annak alját nem szükséges szigetelni. A kanadai Mount Polley zagytározója 30 kilométerre volt a legközelebbi lakott területtől, a verespataki aranybánya zagytározójának gátját 185 méter magasra tervezik, mindössze két km távolságra a 6.000 ember által lakott Abrudbánya fölé. Ebbe a tározóba kerülne az a 215 millió tonna zagy, amiből előzőleg mintegy 200.000 tonna nátriumcianid felhasználásával nyernék ki az aranyat.

Az aranybányászatban használt nátriumcianid erősen mérgező kémiai vegyület. Vízzel érintkezve, vízben oldva is cianidion (CN–) vagy hidrogén-cianid (HCN) fejlődése közben bomlik. Egyetlen kiskanálnyi csupán 2%-os ciánkoncentrációjú folyadék megöl egy embert. A halak és egyéb vizi élőlények sokkal érzékenyebbek, halálos dózisuk mikrogramm/liter (egyetlen molekula cián egymilliárd vízmolekula között) nagyságrendű koncentrációban mérhető.

“Az aranybányászat csak a távoli tőzsdéken játék és jövedelmező spekuláció. A bányaművelési helyszíneken pusztítást jelent és élet-halál kérdés is egyben. Minél nagyobb egy ilyen projekt, annál kockázatosabb. Az ígért környezetbiztonság még sosem vált valósággá. Az aranybányászati óriásprojektek motorja a ciántechnológia, amelynek a betiltása lenne az igazán hatásos orvosság az elvakultan pusztító aranylázra.” – reagált a történtekre Kovács Zoltán Csongor, a verespataki aranybányaprojektet ellenző Zöld Erdély Egyesület képviselője.

Forrás: verespatak.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 617

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.