Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Felmérés: Románia a legellenszenvesebb szomszédja Magyarországnak

Központ január 26, 2016 Hír & hírháttér

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok. Románia az utolsó helyen áll a kedvelések tekintetében.

grafika
A Nézőpont Intézet tegnapi közleményében azt írták, hogy a magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak Magyarországnak. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való viszonyt ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több mint fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.

A magyar–szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek csaknem fele – 48 százaléka – ítéli jónak. Úgy fogalmaztak, hogy ennek hátterében az évek óta tartó jószomszédi viszony is szerepet játszhat. Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar–román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat.
Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar–szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az Orbán Viktor és Robert Fico közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar–román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett – írták, hozzátéve: többségben vannak azok – a megkérdezettek 52 százaléka –, akik javítanák a magyar–román kapcsolatokat.

A Nézőpont Intézet a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom megbízásából készítette a közvélemény-kutatást, amelyet január 4–7. között ezer fő telefonos megkérdezésével végeztek.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 484

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.