Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Ferdített a vagyonnyilatkozatában Klaus Iohannis?

Központ augusztus 25, 2015 Hír & hírháttér

A Rise Project 2004-ig visszamenőleg elemezte a tavaly decemberben beiktatott államfő vagyonnyilatkozatait, és megállapította, hogy a korábbi nagyszebeni polgármester és tanár felesége, Carmen, jövedelme legnagyobb részét két ingatlan bérbeadásából szerezte. Az adatokat összevetették aztán a bérleti szerződésekben szereplő összegekkel, és arra a következtetésre jutottak, hogy Johannis eltitkolta a jövedelme egy részét. Az elnök vagyonbevallása szerint a két ingatlan összesen 35 ezer euró bevételt hozott a 2004 és 2007 közötti időszakban, ám a szerződések alapján ez az összeg 150 ezer euróra rúg.

Az első szerződés egyfelől a Johannis házaspár és a város központjában található ingatlan társtulajdonosa, Ioan Bastea, másfelől a Raiffeisen között jött létre 2001 novemberében. Az öt évre szóló dokumentum szerint a bank évente 20 ezer dollár bérleti díjat fizetett. A szerződés megújításakor, 2006 decemberében a bank vállalta, hogy a következő három évi díjat – 180 ezer eurót – egy összegben előre kifizeti. Johannis következő évi vagyonnyilatkozatában azonban sokkal kisebb összeg jelenik meg: mindössze 16 278 lej, akkori árfolyamon kb. 4800 euró.

Tavaly az elnök egész évben 228.132 lej jövedelemre tett szert a két ingatlan bérbeadásából.

Az elnök nem válaszolt a Rise Project kérdéseire, csak az ankét megjelenésére reagált. Az államfői hivatal közleményében az áll, hogy Klaus Johannis az utolsó fillérig bevallotta a jövedelmét, és annak megfelelően adót is fizetett. „Valamennyi bevételéről beszámolt az egymást követő vagyonnyilatkozataiban, minden más számítási mód csupán spekuláció, amely nem felel meg a valóságnak” – áll a közleményben.

A Rise Project szerint a vagyonbevallások már csak azért sem lehetnek rendben, mert Johannis egymás után több évben is azonos összegű jövedelemről számolt be lejben, és miután a szerződéseket valutában kötötték, az ankét szerint az elnök jövedelmének legalább tükröznie kellett volna az árfolyam-fluktuációt.

Forrás: nol.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 568

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.