Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Funeriu: remélem, a MOGYE betartja az oktatási törvényt

Központ január 4, 2012 Hír & hírháttér

Funeriu: remélem, a MOGYE betartja az oktatási törvényt

Reményét fejezte ki Daniel Funeriu oktatási miniszter, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem szenátusa megtalálja azt a belső szervezési formát, amellyel tiszteletben tartja az új oktatási törvényt. 

 

A tárcavezető a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozott kedden annak kapcsán, hogy az egyetem román többségű szenátusa tavaly többször elutasította a magyar intézetek megalapítását. 

Kifejtette, a 2011 elején hatályba lépett új oktatási törvény szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) multikulturális jellegű, akárcsak a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A miniszter szerint a marosvásárhelyi egyetemnek is ugyanúgy alkalmaznia kell a jogszabályt, mint a kolozsvárinak. Meggyőződését fejezte ki, hogy a MOGYE szenátusa is megtalálja azt a legjobb belső szervezési formát, amellyel megfelel majd a törvény előírásainak. 

A jogszabály szerint magyar intézeteket kell létrehozni a multikulturális egyetemeken. A törvény három ilyen felsőoktatási intézményt nevez meg, a MOGYE-én kívül a BBTE-t és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet. Ez utóbbi kettőn tavaly megalakulhattak a magyar intézetek, amelyek nagyobb fokú önállóságot biztosítanak a magyar nyelvű oktatásnak. 

A MOGYE román többségű szenátusa azonban kétszer elutasította a magyar intézetek megalapítását az egyetemi autonómiára hivatkozva. Az oktatási minisztérium emiatt visszadobta az egyetem chartáját, és nem hagyta jóvá azt. A MOGYE így jelenleg érvényes egyetemi charta nélkül működik. 

A magyar oktatók döntő többsége tavaly év végén nem jelöltette magát az orvosi egyetem belső választásain, így tiltakozva a magyar intézetekkel kapcsolatos elutasító döntés ellen.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.