Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

„Ha eléggé akarjuk, visszaszerezhetjük a polgármesteri széket Vásárhelyen”

Pál Piroska október 16, 2015 Hír & hírháttér

– Interjú Kovács Péterrel, az RMDSZ főtitkárával az előválasztásról –

Layout 1

– Hogyan értékeli az előválasztás eredményét?

– Úgy vélem, az eredmény a marosvásárhelyi magyarok sikere. Minden lakosnak lehetősége volt véleményt nyilvánítani, bárki regisztrálhatott a szavazásra, nem volt ez semmiféle előfeltételhez kötve. Így meglett a jövő évi választások polgármesterjelöltje. Ezáltal van reális esély visszanyerni a városvezetői székét, hogy 16 év Dorin Florea-uralom után újra magyar személy legyen a városgazda.

– Hogyan vélekedik a nyertes, Soós Zoltán 62%-os eredményéről?

– Nem az a lényeg, hogy milyen arányban nyerte meg Soós ezt az előválasztást, hanem, hogy egyetlen magyar jelölt lesz a 2016-os helyhatósági választásokon. A három politikai szervezet megegyezése is erről szólt, hogy a magyar polgármesterjelöltet a város lakossága válassza ki, és minden pártnak, szervezetnek fel kell sorakoznia a győztes mögé. Ez az egyetlen lehetőség, hogy visszanyerjük a várost.

– A hozzávetőlegesen 11000 regisztrált személyből csupán 4300 személy fejezte ki preferenciáját a vokson, amely a magyar nemzetiségű, szavazati joggal rendelkező személyek igen kis hányada. Mi lehet az oka ennek a közömbösségnek?

– Jómagam marosvásárhelyi vagyok, itt éltem több mint húsz évet, számos ismerősöm, illetve barátom azt mondta, hogy most nem kívánnak beleszólni abba, ki legyen a polgármesterjelölt. Ők majd jövőben, az önkormányzati választásokon járulnak az urnákhoz, és fogják támogatni az előválasztáson nyertesként szereplő magyar jelöltet. Az igazi tét úgyis a jövő évi voksolás, ott fontos, hogy a magyarok minél nagyobb számba üssék a pecsétet az általuk választott jelöltre.

– Hogyan véli, mit hoz ez az eredmény a pártok életébe?

– A nyugodt munkának és építkezésnek jött most el az ideje. Az RMDSZ és Soós Zoltán is nagyon sokat kell dolgozzon azon, hogy ismertsége és népszerűsége nőjön. Az a tény, hogy ő kevésbé ismert, mint a régi generációhoz tartozó politikusok, úgy vélem, előnyére válik. Fel tudjuk mutatni, hogy létezik újhullám az RMDSZ-ben, és onnan származó jelöltet támogatunk, aki intézményvezetőként évek óta bizonyít, többgyerekes családapa, aki ismeri a várost és felismeri annak igényeit. Az RMDSZ minden erőforrását – akár helyi, megyei vagy országos szinten – arra kell fordítsa, hogy Soós Zoltán legyen Marosvásárhely polgármestere. Az országos szervezet ilyen értelemben kiemeltként kezel több települést is, és „pénzt, paripát, fegyvert” be fogunk vetni azért, hogy Marosvásárhelyen sikeres választást tudjunk magunkénak.

– Mi lehet a teendő, hogy a jövő évi választásokon megsokszorozza Soós Zoltán a támogatóinak számát?

– Nagyon egyszerű: sokat kell dolgozni és fel kell mutatni annak a reális lehetőségét, hogy a jövő évben le lehet váltani a jelenlegi polgármestert. Marosvásárhelynek olyan városvezetőre van szüksége, aki kiegyensúlyozottan tud együttműködni a magyar és a román közösséggel egyaránt, aki felismeri és elfogadja, hogy a két nemzethez tartozó közösségnek nem mindig ugyanazok az igényei, aki elismeri, hogy Marosvásárhely erős regionális központ lehet, de ehhez egészen más stílusban és hozzáállással kell vezetni a települést. Részletes programot kell kidolgoznia Soós Zoltánnak, aminek az alapelemei az előválasztási kampányban már körvonalazódtak, és ezt kell az embereknek személyesen bemutatnia. A kulcskérdés azonban a mozgósítás: arról kell meggyőznie Marosvásárhely magyar lakosságát, hogy ha nagyobb arányban mennek el szavazni, mint eddig, akkor megdönthető Dorin Florea városvezetése.

– Elképzelhetőnek tart egy koalíciós listát a 2016-os választásokra, amelyen Portik Vilmos és Barabás Miklós is helyet kapna?

– Ebben a pillanatban korainak tartom az együttműködés hogyanjáról beszélni. November 7-én ül össze a Szövetségi Képviselők Tanácsa, és ott születik döntés arról, hogy milyen módozatban választjuk ki a jelöltjeinket, és hogyan fogunk partnerségeket, különböző együttműködést helyi szinteken kialakítani. Egyébként valószínűnek látom a kooperációt Vásárhelyen, hisz a pártok közösen szervezték meg az előválasztást, egyezmény is született, amely szerint a nyertes mögé sorakozik fel az összes politikai szervezet. Mindez összességében jó előjel a további együttműködésre nézve.

– Lát-e garanciát arra, hogy nem írják felül az előválasztás eredményét, és ténylegesen Soós Zoltán lesz a polgármesterjelölt?

– Erre az RMDSZ részéről vállalhatok csak garanciát. Az előválasztás megszervezése előtt is azt mondtuk, a nyertesként szerepelő jelöltet fogjuk támogatni, és természetesen a rá való szavazásra bíztattuk a lakosságot is, de amennyiben nem ő kapta volna a legtöbb szavazatot, akkor is elfogadtuk volna az eredményt, és a győztes személyt támogattuk volna a továbbiakban. Természetesen a marosvásárhelyi magyarok döntésének eredményét elismerjük, és ezzel fogunk továbbmenni.

– A lakosság nemzetiségének arányát, illetve a jelölt személyét ismerve: visszaszerezhető-e a polgármesteri szék Dorin Floreától?

– Ha eléggé akarjuk, igen. Ha a 43%-ban magyar személyek által lakott város polgárai jelentős számban képviseltetik magukat a választáson, és a lehetséges forgatókönyv szerint két román jelölt is megméretkezik, sőt, ha a magyar nemzetiségű lakosok nagyobb arányban fejezik ki preferenciájukat, mint a románok, akkor sima ügy lesz visszaszerezni a polgármesteri széket.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 578

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.