Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Ha nincs más választás: polgári engedetlenség!

Központ november 25, 2011 Hír & hírháttér

Izsak_BiroHa nincs más választás: polgári engedetlenség!

Izsák Balázs, az SZNT elnöke és Bíró Zsolt, a Marosszéki Székely Tanács elnöke sajtótájékoztatón ismertette a Székely Nemzeti Tanács 2011. november 19-i sepsiszentgyörgyi ülésén elfogadott határozatait.

Erőszakmentesség, fokozatosság és szolidaritás

„Legfőbb célunk, hogy az ország régióátszervezése zökkenőmentesen és feszültségek nélkül történjen. Ha viszont ez nem így lesz, és minden demokratikus lehetőséget kimerítettünk, és emellett sem lesz Székelyföld három megyéje ugyanannak a régiónak a része, illetve ha hozzánk csatolnak más megyéket is, és az így megalakuló régióban a magyarság kisebbségben lesz, akkor a polgári engedetlenség eszközeihez folyamodunk” – fejtette ki határozott álláspontját Izsák.

Ugyanakkor az SZNT elnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a határozat három elvet tart szem előtt: az erőszakmentesség, a szolidaritás és a fokozatosság elvét. Azaz lépésről lépésre kell előrehaladni az ügy érdekében, és szükséges egy széleskörű társadalmi támogatás és szolidaritási alap létrahozása azok számára, akik a polgári engedetlenség miatt valamiféle hátrányos helyzetbe kerülnek.

Izsák Balázs kiemelte: „nem kívánunk ezzel az eszközzel élni, csak be akarjuk vinni a köztudatba, hogy egy ilyen lehetőség is létezik, de végső esetben ehhez  fogunk folyamodni” – összegzett Izsák.

1968-ban, amikor a kommunista rezsim az ország jelenlegi felosztásáról döntött, akkor a szüleink generációja Csíkszeredában az utcán tüntetett, ezáltal kényszerítve tárgyalásra a diktatúra képviselőit, és kiharcolva a jelenlegi megyék létrejöttét. „Mi pedig semmivel sem vagyunk gyávábbak vagy gyengébbek, mint a szüleink generációja” – fejtette ki az SZNT elnöke.

Maros megyében is népszavazást szeretnének Székelyföldért

Az SZNT felkéri Hargita és Maros megye önkormányzatait, hogy „a háromszéki székely nagykoalíciót mintául véve, mindkét megyei képviselő-testületben, illetve a helyi képviselő-testületekben hozzanak határozatot helyi népszavazás kiírásáról, hogy a megyék minden településének választópolgárai tudjanak választ adni arra a kérdésre: akarják-e, hogy az ország területi-közigazgatási átszervezése során létrejöjjön egy Székelyföld nevű közigazgatási egység, és hogy településük ennek része legyen.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire derűlátóak ez ügyben, hisz ez már a második próbálkozás lenne Székelyföld autonómiájáért, Bíró Zsolt azt válaszolta, hogy optimistán állnak hozzá, hisz Katalóniában is 243-szor nyújtották be a tervezetet, mire végül sikeres kimenetele lett az önrendelkezésnek.

Bíró Zsolt emellett azt is elmagyarázta, hogy Maros megye más helyzetben van a másik két megyéhez képest, hisz a ’68-as megyésítéskor a történelmi Marosszékhez hozzácsatoltak más településeket is, és ennek következtében a jelenlegi megyében a magyarság részaránya 40 százalék.

A sajtótájékoztatón elhangzott az SZNT azon felhívása is, miszerint a választásokon az autonómia-törekvések iránt elkötelezett képviselőket válasszanak az önkormányzatokba.

Share Button
Ennyien olvasták: 540

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.