Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Hasznos(?) tippek medvetámadás esetén

Központ július 10, 2012 Hír & hírháttér

Hasznos(?) tippek medvetámadás esetén

Futás. Nem a legjobb megoldás, mivel a maci gyorsabb az embernél, főképp erdőben vagy sziklás, akadályos terepen, ráadásul az iszkolás akkor is támadásra késztetheti, ha eredetileg csak meg akart ijeszteni. Utolsó lehetőségként mégis meg lehet próbálkozni vele, ugyanis vannak olyan sportos, kompetitív beállítottságú medvék, akik esetében hasznos lehet a futás (még ha szégyen is): nem tép cafatokra, amikor utolér, hanem lohol tovább, mert versenyzésnek tekinti, és számára a győzelem mindennél fontosabb.

 

Fára mászás. Ez sem üdvözítő, mert ő is tud fára mászni, ráadásul sokkal ügyesebben és gyorsabban, mint mi. Csak abban az esetben van nyert ügyünk, ha kapásból találunk olyan fát, melynek az ágai minket épp megbírnak, de őt már nem, viszont elsőre ilyet kitippelni bajos, és második próbálkozás nincs.

Víz. Amennyiben sikerül elérnünk menekülés közben egy folyót vagy tavat, habozás nélkül vessük bele magunkat, mert a vízbe nem jön utánunk (kivéve a jegesmedvét, de olyan csak az Animal Planeten és az állatkertekben van). Sajnos ez csak átmeneti megoldás, mivel nem lubickolhatunk a végtelenségig; ezt a medve is tudja, ezért szokott türelmesen várakozni a parton.

Halottnak tettetés. Kérdéses hatékonysága mellett meglehetősen erős idegek kellenek hozzá, hogy az ember lélegzetvisszafojtva, mozdulatlanul feküdjön, miközben egy többmázsás dög nyalogatja a képét. Ráadásul a medve elég gyanakvó állat, inkább lekapja az amatőr színjátszó arcát egy hanyag mancsmozdulattal, hogy biztos legyen a dolgában. Akkor már jobb, ha élőhalottnak tettetjük magunkat (lassan, szögletesen mozgunk, csorgatjuk a nyálunkat, diszkréten hörgünk stb.), ugyanis a medvék fosnak a zombiktól, ezért nem szerepelnek soha a zombis filmekben medvék, és fordítva.

Medvebőr. Sose árt, ha kiránduláskor van nálunk egy medvebőr (fejjel együtt), amit attak esetén villámgyorsan magunkra kaphatunk; ez a hirtelen és ursusaggyal felfoghatatlan átváltozás össze fogja zavarni a macit, nemétől függetlenül, legalábbis annyi időre, ameddig eloldalgunk (lehetőleg négykézláb). Szinte tökéletes védekezési módszer, egyetlen esetben vallhatunk vele csődöt: ha egy féltonnás, kanos hímmel szemben alkalmazzuk…

Sértegetés. Érzékenyebb lelkű brumiknál beválhat, ha közvetlenül támadás előtt erélyesen ráripakodunk: „szégyelld magad, csúnya maci!”, „nem mész innen, te büdös?!”, „látszik, hogy nem volt gyerekbarlangod (bocsszobád)!” satöbbi. Nagyon elvétve a dalra fakadás is megoldást jelenthet: amennyiben cirkuszból szökött fenevaddal van dolgunk, az ének hangjára rögtön kezes báránnyá válik, és elkezd táncolni. Eközben lassan hátrálva, de mindvégig folyamatosan dalolászva csalogassuk ki a legközelebbi országútra, előbb-utóbb csak jön egy kamion…

Share Button
Ennyien olvasták: 1204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.