Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Helyhatósági választások június 10-én

Központ február 14, 2012 Hír & hírháttér

Helyhatósági választások június 10-én

Várhatóan június 10-én rendezik meg a romániai önkormányzati választásokat – ebben állapodtak meg a bukaresti kormánykoalíciót alkotó pártok hétfői tanácskozásukon. 

 

Sever Voinescu, a román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a koalíciót alkotó politikai erők a június 10-i dátumot javasolták a helyhatósági választások megszervezésére, de erről még tárgyalásokat kell folytatniuk az ellenzéki pártokkal. 


Fekete Szabó András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek megerősítette, hogy koalíciós egyezség született. A szenátor szerint nem valószínű, hogy ez a dátum változni fog, hiszen június első vasárnapján ünneplik az ortodox pünkösdöt, június 17-én pedig már lejár a négy évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma. 

Korábban a román alkotmánybíróság kimondta, hogy a helyhatósági választottak mandátuma nem hosszabbítható meg. A román kormány ugyanis egy időben akarta megszervezni az év végén a parlamenti és az önkormányzati választásokat, de az ellenzék megtámadta a taláros testületnél az erről rendelkező jogszabályt, és azt alaptörvénybe ütközőnek nyilvánították az alkotmánybírák.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.