Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Hét állóradart helyeznek működésbe Maros megyében

Központ július 25, 2012 Hír & hírháttér

radarHét állóradart helyeznek működésbe Maros megyében

A rendőrség közúti osztályának bejelentése szerint az Európai Unió előírásainak megfelelően ősztől ismét beüzemelik a rögzített állóradarokat. Az országszerte működő rögzített radarkészülékeket 2009-ben állították üzembe Románia egész területén, akkor 162 ilyen készüléket helyeztek üzembe. Maros megyében a közúti rendőrség Hadréven, Maroskeresztúron, Nagykenden és Cikmántoron valamint Héjasfalván, Erdőszentgyörgyön és Kelementelkén állította fel a sebességmérő készülékeket.

 

A készülékek működését azonban még abban az évben felfüggesztette a rendőrség, miután kiderült, hogy törvényes háttér nélkül hoznak jelentős jövedelmet a működtető cégeknek. A kamerákat egyes helyeken jelenleg más közúti rendellenességek rögzítésére használják, az így nyert felvételek alapján június végén a rendőrség mintegy 1500 lejre bírságolt meg több tucat sofőrt.

Szakemberek szerint az állóradarok bevezetésével látványosan csökkenthető a balesetek száma. Az európai országokban a hasonló sebességmérő készülékekkel felszerelt településeken 40-50 százalékkal csökken a balesetek száma. Hollandiában például a hasonló megfigyelő rendszer bevezetése két év alatt 800-ra csökkent a halálos balesetek száma, ami a felszerelés előtti két évben meghaladta a 3500-at.

Forrás: vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.