Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

„Hisszük, a politika erkölcsi kérdés”

Központ június 1, 2012 Hír & hírháttér

„Hisszük, a politika erkölcsi kérdés”

biro_zsolt

Közeleg a nap, amikor véleményt nyilváníthatunk. Döntésünk meghatározó a következő négy évre. A Magyar Polgári Párt a változás ígéretével jelentkezik a választások előtt. Hogyan is látja mindezt Biró Zsolt a Polgári Koalíció Maros megyei tanácselnök-jelöltje?

– Csodák ugyan nincsenek, ennek ellenére időnként a csodavárás izgalma, annak minden rejtélye szükséges ahhoz, hogy a remény ne haljon el végérvényesen. Csodavárásnak minősülhetett 1989 előtt, ha valaki szabad választásokról beszélt. Aztán 1989 decemberében vérrel írták a szabadság szót mifelénk. Azóta eltelt 22 esztendő, és azt tapasztaljuk, hogy ránk telepedett az RMDSZ diktatúrája és már-már reménytelen szembeszállni a magyar egypártrendszerrel. Jól fizetett klientúra, megfélemlített és megzsarolt emberek éltetik a rendszert. Ennek ellenére annak minden pillére recseg-ropog, és ahogyan a Ceaușescu-féle diktatúra bukása törvényszerű volt, úgy a posztkommunisták bukása sem késhet sokáig. Tehát nem csoda, hanem törvényszerű a váltás! A Magyar Polgári Párt pedig nem csodát ígér, hanem munkát követel. Munkát, hogy egy jól kidolgozott program mentén megvalósítsuk céljainkat.

– Biró Zsolt a média világából váltott. Miért döntött a politikai szerepvállalás mellett?

– A sajtószabadság mifelénk úgy valósul meg, hogy bár (majdnem) minden álláspont nyomdafestéket láthat, de nem egyazon időben és nem egyazon helyen, továbbá mindez erős aránytalansággal, baloldali fölénnyel. Sajnos ez méginkább érvényes a közszolgálati médiára. A politikum gátlástalan beavatkozása egyértelmű. Mindennaposak a betelefonálások. Letiltott interjúk és megszüntetett műsorok. Az RMDSZ elnökének kabinetjéből kézi vezérléssel irányították még az RMDSZ politikai alelnökének feleségét is, aki vezető tisztséget töltött be a rádiónál. Ez a Rádió Székelyföld területi rádióstúdiója, a mi pénzünkön tartják fenn. Itt nem verhetné ki a biztosítékot, ha az autonómia érdekében összegyűjtött több mint 200 ezer aláírásról beszél az SZNT elnöke, de mégis előfordult.

– Ha már az SZNT-t említette, az ön közéleti szerepvállalása éppen ott kezdődött.

– Igen. Régi „szimpatizánsként” követtem a tanács munkáját, aztán valamivel több, mint egy éve megválasztottak marosszéki elnökké és az SZNT alelnökévé. Ezt a feladatot, mert ez a tisztség valójában szolgálat, azért vállaltam, mert meggyőződésem, hogy megmaradásunk egyetlen záloga Székelyföld területi autonómiája. „Megmaradni Székelyföldön!” Ezt írja a plakátjaim egy részén is, mert hiszem, hogy gyerekeimnek, gyerekeinknek Székelyföldön kell otthont teremtenünk, és hiszem, hogy itthon is képesek vagyunk boldogulni.

– Az SZNT alelnökként lett az MPP jelöltje, emiatt sokan fanyalogtak, mondván a nemzeti tanács azt ígérte, nem politizál, nem indul a választáson.

– Az SZNT nem politikai párt, nincs bejegyezve és nem indul a választásokon. Ugyanakkor egyetlen küldött számára sem tiltott, hogy párttagságot és politikai szerepet vállaljon. Ezt nemhogy tiltaná, hanem éppen bátorítja az SZNT. Mindenki vállaljon szerepet saját ideológiai meggyőződése szerint, hogy aztán saját pártja színében az autonómia elkötelezett harcosa lehessen az önkormányzatokban is. Az is világos hogy az autonómia ügyét politikai eszközök nélkül nem lehet előre vinni, de ez esetben nem pártpolitikáról, hanem nemzetpolitikáról beszélünk.

– Azt már látjuk, hogy a versenyhelyzetből adódóan fokozott érdeklődés övezi a kampányt, de mi az igazi tét június 10-én?

– A csőd szélére sodródó társadalom, a kiéheztetett polgárok, a száműzött fiatalok és megalázott öregek problémája az első és legfontosabb gond, amit orvosolni kell, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az elmúlt két évtized alatt az önérdekeiket előtérbe helyező lakájpolitikusok ugyan a közösség nevében beszéltek, de csupán saját ügyeiket egyengették. Miközben a kis lépések taktikáját hirdették, valójában elárulták közösségünket, aztán a kegyosztók arroganciájával morzsákat szórtak közénk. Láttuk, mit jelentett ez a MOGYE kapcsán. Most pedig reszketnek, mint „a nagyméltóságú helytartótanács” mert vesztüket érzik, ezért attól sem rettennek vissza, hogy száműzzék Nyirő József hamvait és Csaba királyfit rács mögé zárják. Amikor már az eszméket is üldözik, forradalomra van szükség. Június 10-én „fülkeforradalom” következhet, megszabadulhatunk a 22 év alatt megkopott, fáradt és korrupt vezetőktől. Helyükbe fiatal, dinamikus, tehetséges és tiszta embereket küldhetünk az önkormányzatokba. A Magyar Polgári Párt ezt az alternatívát kínálja, mert Kövér László tiszteletbeli elnökünkkel közösen valljuk, hogy a politika, minden ellentétes híresztelés ellenére, erkölcsi kérdés.

Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.