Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Hungarikummá nyilvánították a kürtőskalácsot

Központ december 3, 2015 Hír & hírháttér

A székely-magyar kürtőskalács december 3-tól, csütörtöktől a kiemelt magyar nemzeti értékek, a hungarikumok sorát gyarapítja.
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti Földművelésügyi Minisztérium keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését. A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot – jelentette be Fazekas Sándorföldművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvezetőjének megfogalmazása szerint egy sikerről már beszélhetünk: „törekvéseink szerint a hungarikummá nyilvánítás csak az első lépés. Indítványoztuk a kürtőskalács Hagyományos Különleges Termékké nyilvánítását is, amely révén a hagyományos receptúra, a minőségi kalács Európai Uniós védelmet kap. Azáltal, hogy a kürtőskalács hungarikummá vált, bízok benne, hogy további lehetőségek nyílnak meg a Hungarikum Bizottság anyagi támogatásával a Szaktestület munkájának folytatására.”

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület még a kezdetekkor csatlakozott a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület munkájához, hozzásegítve 19 nyelvű szórólap előállításához, könyvkiadáshoz, technológiai fényképtár készítéséhez és más népszerűsítő anyagok szerkesztéséhez. Az így elkészült információk és leporellók szabadon letölthetők és felhasználhatók a www.kurtos.eu honlapról. Kovászna Megye Tanácsa és intézményei 2015 májusában egy kürtőskalács népszerűsítő rendezvényt is szervezett a glazúros sütemény tiszteletére. Folyamatban van a magyar nyelvű szakkönyv angol és román változatának a készítése.

„A kürtőskalács ma már az egész világon elterjedt, és ez különösen nagy felelősséget ró ránk: a sütemény a magyar nyelvterület védjegyévé vált. A kürtőskalács kedvelői, Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig, a finomság története iránt is érdeklődést tanúsítanak. Erre a szimpátiára úgy kell tekintenünk mint egy nagyszerű lehetőségre, amely mindenkit hozzásegíthet a vidék értékeinek megismerésére. Ezért is csatlakoztunk mi is ehhez a munkához a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület keretén belül. Kiadványaink ebből a célból készülnek. A kürtőskalács néven ismert, égetett cukorral borított termék népszerűsítését célzó kampányt indítottunk, székelyföldi rendezvényt szerveztünk a termék köré, segítve a Szaktestület munkáját, kiadványokat készítettünk, és azt tűztük ki célul, hogy e hagyományos terméket Székelyföld nagykövetévé tesszük. Kiemelt célunknak tekintjük a kürtőskalácsnak a világ minél több országában való elterjesztését. Bízunk benne, hogy tevékenységünk hozzájárul a szakma tisztulásához, és elérjük egy olyan „brand” felépülését, amelyre nemcsak a magyarság, hanem egész Európa büszke lehet” – foglalta össze Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a tudnivalókat.

Forrás: mti, rmdsz tájékoztató

Share Button
Ennyien olvasták: 923

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.