Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Huszonnyolc százalékkal nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Központ november 9, 2015 Hír & hírháttér

Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya 28 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derült ki az országos statisztikai intézet hétfői közléséből.

export

Az idei első háromnegyed évben az export értéke elérte a 40,912 milliárd eurót, az importé a 46,446 milliárd eurót. Így a külkereskedelmi mérleg hiánya 5,534 milliárd euró volt, ami 1,231 milliárd euróval haladja meg a tavaly szeptember végén jegyzett értéket. Tavaly az első háromnegyed évben 4,284 milliárd euró volt a román külkereskedelmi mérleg deficitje.

Az idei első kilenc hónapban a behozatal gyorsabb ütemben nőtt, mint a kivitel, hiszen az import 7,1 százalékkal gyorsult a tavalyi hasonló időszakhoz mérten, míg az export 4,7 százalékkal bővült. Az exportban és az importban egyformán jelentős arányt képviselnek az autók és egyéb szállítási eszközök.

Románia az export és az import mintegy háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le. Tavaly Románia 52,458 milliárd euró értékben exportált és 58,504 milliárd euró értékben importált.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.