Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Ingyen wifi a buszokon, de nyomkövető alkalmazás egyelőre nem lesz

Pál Piroska augusztus 18, 2016 Hír & hírháttér

Wifis internetelérést biztosít a Siletina- Helyi Közszállítási Vállalat Társulás. A húsz, nemrégiben vásárolt Iveco típusú járműveken elérhető szolgáltatás augusztus 8-tól működik. Tatár Béla, a társulás vezetője elmondta, hogy a vállalatnak ez minimális költséget jelent. Az utasok a WIFI TRANSIL hálózatra csatlakozva internetezhetnek.

buszwifi

Ha már ingyen internetezési lehetőség van az új buszokon – amely általában a Combinat buszmegálló és az Egyesülés negyed között, a 4-es számú autóbusz útvonalán közlekedik –, adódik a kérdés, hogy lehetőség van-e olyan telefonos alkalmazásra, amelyen a járatok menetrendjét követhetjük. Tatár szerint a közeljövőben erre a fejlesztésre nem kerül sor, hiszen nincs számítógépesítve a rendszer. Amint meglesz, a navigációs rendszerrel felszerelt buszokat applikáció segítségével lehet majd követni.

Közismert, hogy az utasok gyakran panaszkodnak a tömegközlekedési eszközök állapotára, valamint a hétvégenként ritkán közlekedő járművekre. Tatár Béla szerint lehet, hogy a panasz jogos, de az utasok részéről is mentalitásváltás szükséges, mert az autóbuszok állapotáért ők is felelősek: a letört karfákért, a megrongált ülőhelyekért. „Össze sem lehet hasonlítani egy németországi, illetve egy itt forgalomban lévő húszéves jármű állapotát” – fakadt ki a társulás vezetője.

Történeti áttekintés

Amint azt a Siletina román nyelvű honlapjáról megtudjuk, Marosvásárhelyen 1949. május 1-je óta működik tömegszállítás, amelynek elindítását abban az időben helyi vállalkozók kezdeményezték, és eredetileg az volt a céljuk, hogy saját erőből oldják meg azt, ne kelljen importjárműveket üzembe helyezni. Mivel ez végül nem sikerült, 1948-ban a brăilai szovjet áruk parkjából tíz, teherszállító autókból buszokká átalakított járművet vásároltak.  Egy évvel később tehát, május 1-jén három vonalon, 14 kilométeren indult meg a tömegszállítás a városban. Még ugyanabban az évben, december 1-jén egy újabb vonalat nyitottak meg, ennek köszönhetően pedig 15,8 kilométeren jártak már a város buszai. Az első évben 810 ezer jegyet vásároltak, a buszok pedig összesen 159 866 kilométert tettek meg. 1950-re már 13 autóbusz járt a városban, amelyek 484 ezer kilométert tettek meg, 3 millió 440 ezer utast szállítottak, 1956-ban 17 autóbusza volt a városnak, míg 1960-ra már 13 vonalon 40 autóbusz szolgálta ki a marosvásárhelyi utazóközönséget. Jelenleg 21 vonalon jár az 1992-ben alapított Siletina Kft, a nyári menetrend miatt 58 darab autóbusz van forgalomban, normál időszakban pedig 70 gépjármű szállítja az utasokat.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 548

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.