Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Ismét tárgyal a tanügyminiszter a MOGYE vezetőségével

Központ február 28, 2012 Hír & hírháttér

Ismét tárgyal a tanügyminiszter a MOGYE vezetőségével

Újabb tárgyalást folytat Cătălin Baba oktatási miniszter a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségével a magyar tagozat megalapításáról – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Fekete Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 

 

A hétfői kormánykoalíciós tárgyalásokon hangsúlyosan felvetődött a MOGYE-n kialakult helyzet, ahol az egyetem román többségű szenátusa elutasítja a magyar tagozat megalapítását annak ellenére, hogy az oktatási törvény ezt előírja a multikulturális egyetemek esetében. 

Fekete Szabó András szerint megállapodtak abban: az oktatási miniszter a következő napokban megpróbál egy utolsó kísérletet tenni, és meggyőzni az egyetem szenátusát, hogy módosítsa az egyetemi chartát a multikulturális egyetemekre vonatkozó törvényes előírások betartásával. Amennyiben ez nem sikerül – mondta a frakcióvezető – a jövő héten a kormány határozatot fogad el a magyar tagozat megalapításáról. 

A MOGYE szenátusa tavaly nyáron fogadta el az egyetemi chartát, de azt elutasította a minisztérium, mivel nem tesz eleget a jogszabály által előírt feltételeknek. Az egyetem most sem rendelkezik érvényes működési szabályzattal, ennek ellenére megszervezték az egyetemi választásokat, amelyeket bojkottáltak a magyar oktatók és diákok.

forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.