Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Izsák Balázs bepanaszolta Băsescut

Központ december 6, 2016 Hír & hírháttér

Panasszal fordult az Állandó Választási Hatósághoz Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Traian Băsescu volt államelnök magyarellenes kijelentései miatt. A beadványban a választási törvénynek azon előírásaira hivatkozik, amelyek tiltják a választási kampány során uszító vagy diszkriminatív választási üzenetek megfogalmazását, és idézi Románia volt elnökének a magyar miniszterelnökhöz intézett, példátlanul durva, sértő üzenetét: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk”.

Traian Băsescu szerint a magyar nagykövetet ki kell utasítani Romániából, és haza kell hívni a budapesti román nagykövetet, enélkül ugyanis: “ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti csahos kutyák, hogy erre emlékeztessünk” – írta Băsescu.

Ezek a Facebookon közzétett üzenetek ellentétesek a Magyarország és Románia között a megértésről, az együttműködésről és a jószomszédságról szóló szerződéssel, valamint az ENSZ Alapokmányával, amely határozottan tiltja, hogy ENSZ-tagállamok más államokat, azok területi épségét fenyegessék – áll a beadványban.

Izsák Balázs felháborítónak és megengedhetetlennek tartja, hogy valamely képviselőjelölt, egy szomszédos, szövetséges ország elleni felbujtás kampányeszközével próbáljon a törvényhozásban képviseletet nyerni, de magyar nemzetiségű romániai állampolgárként, magyar nemzeti identitásában is sértőnek és gyűlöletkeltőnek tartja Traian Băsescu megjegyzéseit.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.