Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Izsák Balázs Dél-Tirolba hívja Dorin Floreát

Központ március 4, 2013 Hír & hírháttér

Izsák Balázs Dél-Tirolba hívja Dorin Floreát

Székely-román vegyes küldöttség élén látogatna Izsák Balázs a dél-tiroli Bozenbe Dorin Floreával, hogy közösen vizsgálják meg a helyszínen, hogyan működik a gyakorlatban egy európai autonómia.

 

A Székely Nemzeti Tanács elnöke ezt abban a nyílt levélben ajánlotta fel, amelyet a hétvégén intézett Marosvásárhely polgármesteréhez.

Florea a napokban a március 10-re meghirdetett marosvásárhelyi autonómiamegmozdulás alkalmából intézett nyílt levelet „Székelyföld támogatóihoz, magyarokhoz és románokhoz”. Ebben szélmalomharcnak nevezi a Székelyföld területi autonómiájáért folytatott küzdelmet, helyette pedig arra kéri az autonómia híveit, hogy Marosvásárhely regionális fővárossá nyilvánításának támogatásával segítsék a térség gazdasági felemelkedését. „Ne hagyjátok, hogy a politikusok manipuláljanak, ne essetek a provokációk csapdájába. A székelyek, magyarok és románok jóléte, a Székelyföld földrajzi régióként való elismerése a helyi gazdaság fejlődésén, főként az európai uniós alapok lehívásán múlik, nem az elkülönülésen, meg az autonómián” – írta a polgármester.

Válaszában Izsák Balázs leszögezte, nem ért egyet Floreával, amikor az autonómia szót a szeparatizmus és a szegregáció szinonimájaként használja, és úgy tekinti, hogy ennek a térségnek az elszigetelődése lenne a következménye. „Az európai autonómiák példái azt igazolják, hogy az igazság egészen más. Dél-Tirolban például, amely széles körű területi autonómiával rendelkezik, ismeretlen a szeparatizmus, vagy elszigeteltség kifejezés, az ott élő német és olasz lakosság pedig éppen az autonómiának köszönhetően él etnikumközi harmóniában, amelynek szükségességét soha nem tagadtuk, ellenkezőleg, meg akarjuk azt teremteni, tartósan és épp az autonómia intézményei révén” – állapítja meg levelében az SZNT elnöke.

Izsák emlékeztet, az Európai Parlament és Tanács 1059/2003/EK számú, a statisztikai célú területi egységek nómenklatúrájának (NUTS) létrehozásáról szóló rendelete előírja, hogy a fejlesztési régiókat a gazdasági, társadalmi, történelmi, kulturális és környezeti körülmények figyelembevételével kell létrehozni. Ennek megfelelően lett önálló NUTS 2 régió Dél-Tirol, Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Korzika, Szardínia, Katalónia, Baszkföld, Galícia, Frízföld, Bretagne.

„Románia az egyetlen Európai ország, amely figyelmen kívül hagyta ezeket a rendkívül fontos kritériumokat, és belekényszerítette a 75 százalékban magyar többségű Székelyföldet egy olyan régióba, ahol székely-magyar közösség részaránya kevesebb 30 százaléknál. Ha ez a tartomány közigazgatási hatásköröket is kap, akkor ezzel Románia megsérti a Kisebbségi Keretegyezménybe és a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájába foglalt kötelezettségeit” – figyelmeztet Izsák Balázs.

forrás: krónika

Share Button
Ennyien olvasták: 439

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.