Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Johannis az unió határellenőrzésének szigorítását szorgalmazza

Központ november 11, 2015 Hír & hírháttér

Az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség – hangoztatta a máltai informális uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán Klaus Johannis.

Az államfő emlékeztetett, hogy az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli értekezlete előtt, szerdán az európai vezetők számos afrikai ország részvételével tartanak migrációs csúcstalálkozót Máltán, amelyen megoldásokat keresnek a déli útvonalon, többnyire Olaszországon keresztül Európába érkező bevándorlóáradat megállítására. Úgy vélte: az afrikai országok számára az uniónak támogatási mechanizmust kell kidolgoznia, amely a migráció „ellenőrzését és korlátozását” célozza.

Ami az EU-nak a máltai informális csúcson terítékre kerülő általános migrációs politikáját illeti, Johannis a külső határok szigorú ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek „nagyon jól működnek”, nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.

Leszögezte, hogy Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában. Megemlítette: Románia például az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) egyik legaktívabb résztvevője.

Ahhoz, hogy az unió ellenőrzés alatt tartsa a menekültáradatot, meg kell erősítenie együttműködését azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak, és azokkal a tranzitállamokkal, amelyeken áthaladnak – mondta Johannis. Előbbieknél béketeremtő beavatkozásra, utóbbiaknál a migránshullám korlátozását célzó támogatásra lehet szükség. Mindezen intézkedésekben Románia kész szerepet vállalni – hangoztatta az államfő.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.