Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Karácsonyi vásár a Philothea Klubban

Központ december 10, 2011 Hír & hírháttér

PhiloteaKarácsonyi vásár a Philothea Klubban

Hétfőn, december 5-én a marosvásárhelyi Philothea Klubban Karácsonyi vásár nyílt, ahol fiatal és idős kézművesek munkái közül válogathatnak a vásárlók. A szervezők célja a készítők támogatása és népszerűsítése, továbbá a giccs és a tömegcikkek ajándékozásának valódi értékekkel való helyettesítése. Belényesi Gabriellával, a Philothea Klub vezetőjével beszélgettünk.

 

– Mikor szervezték az első vásárt?

– 1995-ben szerveztük az első Karácsonyi vásárt. Először csak egy egyszerű kézimunkakörként indult, ahová fiatalok jártak alkotni. A fiatalok maguknak is készítettek dolgokat, de itt is maradtak az alkotásokból, amelyeket kiállítottunk, és eladtunk. Később olyan alapítványokat is meghívtunk a vásárra, amelyek kézműves foglalkozásokat tartanak. Tavaly úgy döntöttünk, hogy nemcsak ismerősök körében terjesztjük a vásárra való jelentkezés lehetőségét, hanem más képzőművészeket és kézműveseket is bevonunk a vásárba.

– Mi célból szervezik az idén már 16. évét ünneplő vásárt?

– Fontosnak tartom, hogy az emberek észrevegyék, és értékeljék a kézimunkát. Tömegcikkeket bárhol, bármikor lehet kapni. Ez a vásár viszont az egyedi műalkotásokról szól. Ugyanakkor lehetőséget teremt az ismeretlen alkotók népszerűsítésére is. Sok olyan kézműves  van, akit nem ismerünk, mégis csodálatos dolgokat alkot. Ezeket az embereket szeretnénk támogatni.

– Kiknek a munkái tekinthetők meg a vásáron?

– Az alkotók kora elég széles skálán mozog. Tizenévestől egészen az idős korosztályig minden képzőművész képviselve van. Idén a vásárra több mint 20 személy jelentkezett, legtöbben Marosvásárhelyről, de vannak néhányan a Nyárádmentéről is. Az Ügyes Kezek Alapítvány és a Dorcas Otthon alkotói festményeket, kerámiákat, papírból, kukoricacsuhéból készült dísztárgyakat és ékszereket hoztak magukkal.

– Meddig látogatható a vásár?

– Naponta reggel tíz órától délután hatig látogatható, kedd kivételével, ekkor ugyanis csak délután kettőtől vagyunk itt. December 22-éig szívesen látunk mindenkit.

Share Button
Ennyien olvasták: 556

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.