Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Kerekes Károly

Központ október 29, 2014 Hír & hírháttér

Nem jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Kerekes Károly Maros megyei RMDSZ-es képviselőt,amiért korábban fiát és feleségét alkalmazta képviselői irodájában.

kerekes

Az ítéletet négy év próbaidőre felfüggesztették, ugyanakkor a büntetés része az is, hogy Kerekes tíz évig nem tölthet be választott tisztséget vagy közhivatalt.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ellen tíz napon belül fellebbezéssel lehet élni.
Kerekest még 2011-ben jelentette fel az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) érdek-összeférhetetlenség miatt, amiért 2006 és 2010 között a fiát, illetve 2004 és 2009 között a feleségét alkalmazta Maros megyei képviselői irodájában, és ezen időszak alatt az iroda fenntartására számára kiutalt közpénzekből összesen 99 ezer lejes fizetést adott nekik.

Kerekes ellen idén januárban emelt vádat a legfőbb ügyészség.

Nem ő az első RMDSZ-es honatya, akit ilyen ügyben elmarasztalnak: Máté András Levente Kolozs megyei képviselőt júliusban hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért feleségét alkalmazta az irodájában. Ugyancsak eljárás zajlik Pető Csilla volt nagyváradi képviselő ellen, aki a lányát alkalmazta.

Kerekes amúgy korábban már felemelte szavát az eljárás ellen, mondván: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van erről. Szerinte csak a feddhetetlenségi ügynökség értelmezi úgy a törvényt, hogy ez összeférhetetlenség.

Az RMDSZ politikusa összehasonlításképpen a francia nemzetgyűlést említette: tudomása szerint a párizsi törvényhozás csaknem hatszáz tagja közül ötven a saját feleségét alkalmazza, és másik ötven különböző családtagjait. Szerinte az egyedüli megszorítás az, hogy meghatározzák, legfeljebb mennyi fizetést adhat.

forrás: agerpres, foter.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 689

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.