Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Kiszivárgott a brexit legrosszabb forgatókönyve

Központ október 11, 2016 Hír & hírháttér

Kiszivárogtatott kormányzati becslések szerint évente 66 milliárd font adókiesést is okozhat a brit államháztartásnak a hard brexit, ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna.

A The Times által kedden ismertetett pénzügyminisztériumi forgatókönyv-változatok szerint, ha Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az unióból, a brit hazai össztermék (GDP) tizenöt évi előrejelzési távlatban 5,4-9,5 százalék közötti mértékben maradhat el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne.

A tárca becslése szerint hard brexit esetén a külkereskedelmi forgalom és a brit gazdaságba érkező közvetlen külföldi befektetések értéke egyaránt hozzávetőleg 20 százalékkal zuhanna, és mindez 38-66 milliárd font közötti éves adóbevétel-kiesést okozna.

A The Times hangsúlyozza, hogy tervezetről van szó, amelyet a Downing Streetnek még jóvá kell hagynia a közzététel előtt. A lap szerint a kabinet tagjai magánbeszélgetésekben nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Nagy-Britanniának sikerül testreszabott kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val a kilépés utáni időszakra.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 354

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.