Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Kitiltották Romániából a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját

Központ március 9, 2018 Hír & hírháttér

„Dr. Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját kitiltották Romániából. Útban Marosvásárhely felé tartóztatták fel a határon, és átadtak neki egy angol nyelvű végzést, amely indoklást nem tartalmaz” – írja Facebook-oldalán Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Dabis Attila a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátora és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja nem csak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt közleményt adott ki az ügyben, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttattak. “Úgy véljük, a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában. Ezen esemény is – a Székely Szabadság Napja előtt különösen – arra hívja fel a figyelmet, hogy a román államhatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy leplezze a magyar közösséget nap mint nap érő jogsértéseket, és akár a mostanihoz hasonló, megfélemlítő hatósági intézkedésekkel igyekezze gátolni jogos autonómiatörekvéseinket.

Dr. Dabis Attilát ez úton is arról biztosítjuk, hogy minden szükséges jogi segítséget megadunk neki, a Székely Szabadság Napjára készülőket pedig arra kérjük, hogy ne engedjenek az államhatalom megfélemlítési törekvéseinek, s legyünk ott mindannyian szombat délután a marosvásárhelyi Postaréten!” – írják. 

Dabis Attila az MTI-nek elmondta: a számára átadott vázlatos jegyzőkönyvben a határrendészet csupán azt közölte, hogy nemkívánatos személynek minősítették Romániában. Hozzátette: a kormányrendelet szerint – melyre hivatkoztak – bírósági határozat szükséges ahhoz, hogy valakit kitiltsanak Romániából. Kérésére nem közölték azonban, hogy mikor mely bíróság hozott személyéről határozatot, és mennyi ideig nem léphet be Romániába.

Dabis Attila kijelentette: büntetlen előéletű, a román hatóságokkal soha nem gyűlt meg a baja, nincs ellene európai elfogatóparancs, ezért nehezen megmagyarázható számára a kitiltása. Hozzátette, csakis a civil jogvédelemben elvégzett munkája válthatta ki a román hatóságok nemtetszését. Megjegyezte, az SZNT külügyi megbízottjaként nemzetközi fórumokon nyújtott több alkalommal tájékoztatást arról, hogy Románia nem tartja be a nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Dabis Attila azt is elmondta: a budapesti Corvinus Egyetemen szerzett a közelmúltban doktori címet. A Tévhitek az autonómiáról című Székelyföld autonómiájának alkotmányossága alcímű doktori dolgozatában tudományos eszközökkel bizonyította, hogy Székelyföld területi autonómiája nem ellentétes Románia hatályos alkotmányával.

Share Button
Ennyien olvasták: 3139

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.