Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Közigazgatási per indul a MOGYE ellen

Központ november 25, 2011 Hír & hírháttér

mogyeKözigazgatási per
indul a MOGYE ellen

A november 21-én iktatott beadványában Kincses Előd azt kérte a jogszolgáltatótól, hogy nyilvánítsa semmissé az egyetem működési és szervezési szabályzatát, mivel az nem felel meg az érvényben levő tanügyi törvény előírásainak, vagy ítélettel kényszerítse az intézet szenátusát, hogy módosítsa az egyetemi chartát – jelentette be ugyanazon napon tartott sajtótájékoztatóján dr. Kincses Előd, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület ügyvédje.

A MOGYE vezetősége az egyetem chartájának elfogadásakor és módosításakor a törvény csak azon előírásait nem vette figyelembe, tette ezt az egyetemi autonómiára hivatkozva, amelyek a magyar tannyelvű oktatásra vonatkoznak. Holott az idén januárban érvénybe lépett tanügyi törvény egyértelművé teszi, hogy az egyetemi autonómiát kizárólag a jogszabály betartásával lehet gyakorolni, sőt a tanügyminiszter két ízben személyesen is felszólította az egyetemet, hogy a chartát igazítsák a jogszabályhoz – részletezte Kincses Előd. “Ha ez nem történik meg, az ítélet jogerőre emelkedése után az intézet vezetőjének a romániai minimálbér 20 százalékának megfelelő közbért kell fizetnie minden nap késedelemért az államkincstárnak – fejtette ki Kincses.

„Prezstízskérdés lenne Markónak bekapcsolódni a perbe”

Mint ismeretes a hétvégén Cătălin Baba államtitkár is arra szólította fel a MOGYE rektorát, hogy amennyiben nem sikerül időben a chartát elfogadtatni az egyetem szenátusával, az intézmény elveszítheti az állami finanszírozást, Constantin Copotoiut pedig felfüggeszthetik tisztségéből.

Emellett Kincses Előd november 21-én levélben Markó Bélához, az oktatásért felelős kormányfő-helyetteséhez fordult, arra kérvén fel őt, hogy magánszemélyként kapcsolódjon be e a perbe.

„Mivel az oktatásért felelős miniszterelnök-helyettesként politikai síkon nem ért el eredményt, arra kértem Markó Bélát, hogy törvény adta jogaival élve kapcsolódjon be a perbe” – mondta el Kincses. „Szerintem, ha Markó presztízskérdést csinál az ügyből, biztos megteszi. Lépnie kellene, mert az évek során csak passzív szemlélője volt a magyar nyelvű felsőoktatási problémáknak. Legalább is a nullával egyenlő eredmények ezt bizonyítják” – jegyezte meg Kincses Előd.

Az Európai Parlementi képviselőket  megdöbbentette a MOGYE-ügy

A sajtótájékoztatón jelen levő dr. Brassai Attila, a MOGYE professzora beszámolt Strasburgban tett látogatásáról, ahol ismertette a MOGYE magyar tagozatának megalakítása körül kialakult helyzetet. „Az Európai Parlament képviselőkői nagyon csodálkoztak a Marosvásárhelyen kialakult helyzeten, hisz ha egy tradicionális kisebbség önálló szekciót akar, azt akkor is engedélyezni kell, ha nincs rá külön törvény. Hiszen az  erkölcsi törvény előírja, ha egy kisebbség saját egyetemet szeretne magának, ezt mindössze közgazdaságilag kell megindokolnia, sőt a mi esetünkben – egy másfél milliós közösségről lévén szó – fel sem vetődik a probléma. Ők roppant mód csodálkoztak, hogy eddig nem működött a magyar tagozat, viszont azt felháborítónak tartották, hogy a törvényes előírások ellenére sem tudjuk kialakítani az önálló magyar departamentumot” – magyarázta Brassai.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az egyetem több mint százhúsz magyar ajkú pedagógusa eldöntötte: nem vesz részt a tanszékek vezetőségi tisztségéért kiírt választásokon. A november végére halasztott eseményen a magyarok semmiféle tisztségért nem szállnak versenybe, és nem is fognak szavazni. „Mivel ragaszkodunk a magyar tanszékek megalakításához, úgy tekintjük, hogy ez a választás csak román kollégáinkra érvényes” – indokolta döntésüket.

És ne felejtsük azt – talán legfontosabb szempontot sem –, hogy a MOGYE magyar diákjainak 85 százaléka aláírta, hogy magyarul szeretnék tanulni a gyakorlatot, ez pedig hitelesen tükrözi a diákság viszonyulását a több hónapja húzódó egyetemi problémához – hangzott el a sajtótájékoztatón.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 573

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.