Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Közzétették a protokollingatlanok bérlőinek listáját

Központ január 17, 2013 Hír & hírháttér

Közzétették a protokollingatlanok bérlőinek listáját

A kormány közzétette szerdán az állami protokollingatlanok bérlőinek listáját.

 

A magas rangú állami tisztségviselők mandátumuk idején szolgálati lakást igényelhetnek az állami protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaságtól (RA-APPS). A szerdán közzétett listából nemcsak az derült ki, hogy kik laknak az állami villákban, hanem az is, milyen területű lakást bocsátott rendelkezésükre az állam.

A csaknem 300 lakást tartalmazó lista a – piaci árak töredékének megfelelő – bérleti díjakat is tartalmazza, amelyeket több esetben nem a kedvezményezettek fizetik, hanem azok az állami intézmények, amelyek vezetőiként jogosultságot szereztek a szolgálati lakásra.

Daniel Funeriu, az egyik államelnöki tanácsos számára például havi 300 euróért bérel egy 200 négyzetméteres lakást az elnöki hivatal, Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet igazgatója pedig havi 460 eurót fizet egy 320 négyzetméteres bukaresti villáért.

Az ingatlanok egy részét olyan volt tisztségviselők bérlik, akik már nem jogosultak szolgálati lakásra. Olyanok is vannak köztük, akik a kedvezményes bérleti díjat sem fizetik, hanem beperelték az államot, amiért egyoldalúan megemelte a bérleti díjat.

Olyanokat sem sikerült az évek során kilakoltatnia a RA-APPS-nek, akik hozzátartozójuk révén váltak a protokollingatlanok bérlőivé. A luxusbérlők listáján szerepel többek között Nicolae Ceaușescuegykori kommunista pártfőtitkár sógornője, a volt diktátor egyik tábornokának özvegye és Petre Roman volt miniszterelnök lánya.

Victor Ponta miniszterelnök azt követően rendelkezett a bérlők listájának közzétételéről, hogy egy tévéműsorban a RA-APPS ingatlanvagyonának értékesítését helyezte kilátásba.

“A kormány nem ingatlanügynökség. Meg kell tartani harminc, vagy ötven lakást, hogy a minisztereknek és esetleg az államtitkároknak szolgálati lakásokat biztosíthassunk, majd megszabjuk, kinek jár, a többit pedig el kell adni” – magyarázta a kormányfő.

forrás: manna.ro/mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 432

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.