Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Közszolgálati fordítóirodát létesítene az EMNP Székelyföldön

Központ november 24, 2015 Hír & hírháttér

Székelyföldi közszolgálati fordítóiroda létrehozását kezdeményezte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) annak elősegítésére, hogy az önkormányzatok érvényesíthessék a magyarságot megillető nyelvi jogokat – írta keddi számában a Háromszék.

Az EMNP politikusai Hargita megyében a múlt héten, Kovászna megyében hétfőn iktatták az erre vonatkozó határozattervezetet. A párt álláspontja szerint a közszolgálat elláthatná a közigazgatási dokumentumok szakszerű fordítását, és segíthetne abban, hogy a tanácsüléseket anyanyelven bonyolítsák le. A jogi keret ugyanis adott ehhez, de a gyakorlatban még a magyar többségű Székelyföldön is akadozik az anyanyelv használata a közigazgatásban.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a Politea Tudományos Társaság felmérésére hivatkozott, mely szerint a magyar nyelv hivatali használata Kovászna és Hargita megyében is vagy csak a szóbeliségre korlátozódik, vagy egyáltalán nem működik. A tényleges kétnyelvűségnek anyagi akadályai is vannak, de hiányoznak a képzett fordítók is, és sokszor a kényelem diktálja, hogy csak románul adják ki a tanácsi határozatokat, és az állam nyelvén tartsák a tanácsüléseket.

Az EMNP a Politea tanulmánya alapján fogalmazta meg javaslatát, mely szerint a két megye akár egyesület, akár társulás formájában létrehozhatna egy közszolgálatot, ahol egy irodavezető, hét fordító, két informatikus és egy közigazgatási jogban jártas jogász dolgozhatna, akik biztosíthatnák a két megyei tanács, a két megyei jogú város, a 12 város és 96 köz­ség számára a fordításokat.

Benedek Erika, a Kovászna megyei önkormányzat néppárti képviselője úgy vélte, hogy ez a téma azon nemzeti ügyek sorába illeszkedik, melyekben együttműködés szükséges a magyar pártok között.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 558

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.