Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Legálissá tehetik a vérfertőzést Németországban

Központ szeptember 29, 2014 Hír & hírháttér

Legálissá tehetik a vérfertőzést Németországban

Az önként beleegyező felnőtt testvérpárok közötti vérfertőző szexuális kapcsolat alapvető jog, amely felülírja a család intézményének védelmére vonatkozó elvont jogállást a Német Etikai Tanács döntése szerint – írta a Telegraph internetes kiadása.

     

Elsöpörheti a vérfertőzés-ellenes törvényeket Németországban a kormány támogatását élvező Német Etikai Bizottság múlt szerdán közzétett nyilatkozata, amely szerint a szexuális önrendelkezés jogi szabályozása jelenleg elfogadhatatlan. Mint írják, „a büntetőjog nem megfelelő eszköz” a testvérek közötti szexuális kapcsolatot körülövező társadalmi tabu megvédéséhez. A tanácsadó testület határozata szerint tehát a vérfertőző kapcsolat beleegyező felnőttek között olyan alapjog, amely felülírja a család védelmének elvont jogi szabályozását. A testület nyilatkozatának előzménye egy 2012-ben nagy visszhangot kiváltó eset: egy férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Szászországban, amiért szexuális kapcsolatot létesített vértestvérével. Az ismert adatok szerint a testvérpár egymástól külön nőtt fel, első találkozásukkor a férfi már felnőtt volt, a nő pedig 16 éves. Házasságukból négy, köztük két súlyosan fogyatékos gyermek született. Amikor a testvéri vonalra fény derült, a férfi ellen vérfertőzés vádjával bírósági eljárás indult, a család pedig szétszakadt, a hatóságok ugyanis megfosztották a szülőket a gyermekek felügyeleti jogától.

Az ügyet 2012 óta vizsgáló Német Etikai Tanács azonban most arra az eredményre jutott, hogy a férfit elítélő bíróság hibázott, amiért arra hivatkozott, hogy a vérfertőző kapcsolatokból származó gyermekeknél nagyobb az esélye a fogyatékosságnak, mint más párok esetében. A testület érvelése szerint ugyanis a „fogyatékosság esélye” más – genetikailag érintett – pároknál éppúgy fennáll, mégsem tiltják el őket a gyermekvállalástól. A 26 tagú, elismert orvosokból, ügyvédekből és teológusokból álló tanács közleményében egy olyan átfogó kutatás eredményeire hivatkozik, amely megállapította, hogy a hatályban lévő törvények miatt sok vérfertőző pár kényszerül titokban élni. A testület továbbá arra kérte a kormányt, hogy mérlegelje a vérfertőző kapcsolatok dekriminalizálására vonatkozó jogszabályozást.

A vérfertőzés a legtöbb európai országban illegális, bár Franciaországban Napóleon idején volt rá példa, hogy eltörölték az ezt korlátozó törvényeket. A Max Planck Intézet felmérése szerint a németek kettő–négy százalékának volt már életében „vérfertőző tapasztalata”.

A német kereszténydemokrata kormánypárt szóvivője a testület nyilatkozatára reagálva közölte: Angela Merkel német kancellár kormánya nem fogja követni a tanács javaslatait. Elisabeth Winkelmeier-Becker, a párt jogpolitikai szóvivője szerint a vérfertőzés mint bűncselekmény jogi kategóriájának eltörlése „rossz jel” lenne, továbbá ellentétes a gyermekek zavartalan fejlődésének védelmével.

forrás: Magyar Hírlap

Share Button
Ennyien olvasták: 507

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.