Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Lemondott a kulturális miniszter – Puiu Hașotti lehet az utódja

Központ június 20, 2012 Hír & hírháttér

mirceaLemondott a kulturális miniszter – Puiu Hașotti lehet az utódja

Lemondott kedden tisztségéről Mircea Diaconu, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, miután a legfelsőbb bíróság az összeférhetetlenségi törvény megsértése miatt három évre eltiltotta a közhivatalok viselésétől.

 

Mircea Diaconu ellen az állami tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított eljárást 2011 novemberében, amiért 2008 óta egyszerre volt a fővárosi Nottara Színház igazgatója és a román parlament szenátora.


A legfelsőbb bíróság keddi jogerős döntése értelmében Diaconu megsértette az összeférhetetlenségi törvényt, ezért 2012. június 19-től kezdődően három évig nem tölthet be köztisztségeket.

Diaconunak a törvény értelmében szenátorrá választása után 15 napon belül le kellett volna mondania a színház éléről. Romániában a parlamenti (képviselői vagy szenátori) mandátum összeférhetetlen más közhivatalokkal, ez alól csak a kormánytagság jelent kivételt. Ezt a vonatkozó törvény és az alkotmány is előírja.

A politikus a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Crin Antonescuval közösen tartott sajtóértekezletén jelentette be távozását a kormányból. A liberális pártelnök közölte, hogy a PNL Puiu Hasotti szenátort jelöli a kulturális tárca élére.

Mircea Diaconu helyére a liberális szenátorok frakcióvezetőjét, Puiu Hașottit javasolja a PNL a kulturális minisztérium élére – nyilatkozták kedden pártközeli források.

Az 59 éves Puiu Hașotti a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, képviselő volt a törvényhozásban 1996 és 2000 között, 2004-től szenátor. Tagja a szenátus kulturális bizottságának. 

1976 és 1996 között muzeológus, főmuzeológus, majd kutató volt. 1990 és 1995 között tanácsos volt a Konstanca megyei kulturális felügyelőségnél. 1990 után lektorként, majd docensként dolgozott a konstancai Ovidius Egyetem történelem szakán. 

Hașotti a bukaresti történelem egyetemen végzett, 1995-től a történettudományok doktora.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 339

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.