Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Lemondott tisztségéről XVI. Benedek pápa

Központ február 11, 2013 Hír & hírháttér

Lemondott tisztségéről XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.A katolikus egyházfő ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon.

 

A pápa azt mondta, érezte feladata súlyát, és hosszan gondolkodott döntésén, amelyet az egyház javát figyelembe véve hozott meg. Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, arra a bizonyosságra jutottam, hogy előrehaladott korom miatt erőm nem elegendő már ahhoz, hogy péteri szolgálatomat megfelelően gyakoroljam – indokolta döntését az összehívott testvérek előtt.

Úgy folytatta, tisztában van vele, hogy ezt a spirituális szolgálatot nem csak a szavakkal, hanem szenvedéssel és imádkozással kell végezni, mégis, Szent Péter hajójának kormányozásához, és az evangélium hirdetéséhez olyan testi és lelki erő kell, amely bennem az utóbbi időben olyannyira alábbhagyott, hogy fel kellett ismernem, alkalmatlan vagyok a rám bízott hivatal igazgatására.

“Tettem súlyának tudatában, szabadon kijelentem, hogy lemondok arról a hivatalról, amelyet 2005-ben rám bíztak” – tette hozzá. Lemondása február 28-án este nyolc órától lép életbe, ekkor lesz betöltetlen a tisztség, ennek nyomán kérte Benedek, hogy hívják össze az utódjának megválasztásával megbízott bíborosi konklávét. Benedek megköszönte testvéreinek mindazt a szeretetet és munkát, amellyel segítettek neki tisztsége súlyát cipelni, és bocsánatot kért hibáiért. 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a „sede vacante” („üres trón”) ideje.

A pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására.
A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le, rajta kívül eddig minden pápa haláláig ült a trónon. V. Celesztin Utóda, VIII. Bonifác később bezáratta őt, börtönben halt meg. 

forrás: MTI/hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 396

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.