Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Lesz-e Păunescu-mellszobor?

Központ szeptember 15, 2011 Hír & hírháttér

Lesz-e Păunescu-mellszobor?paunescu

 Javában folyik az aláírásgyűjtés Marosvásárhelyen, ugyanis a Szociáldemokrata Párt helyi szervezetének vezetői mindenáron egy mellszobor felállításával szeretnének Adrian Păunescu emléke előtt tisztelegni. A tervek szerint Ceauşescu egykori udvari költőjéről általános iskolát is elneveznének.

A szociáldemokraták elképzelései szerint október közepéig mintegy 10.000 aláírásra tesznek szert, így bizonyítván a hatóságoknak, hogy a társadalom igényt tart a szoborra, amelyet a Tudor negyedbeli ortodox templom közelébe helyeznék el, hiszen a költő többszöri alkalommal is kifejezte támogatását a templom felépítésével kapcsolatosan. Ugyanakkor a Dózsa György úton található, ma (még) 2-es számú általános iskola nevét viselő tanintézményt is Adrian Păunescura keresztelnék.

„Semmiképp sem támogathatok egy ilyen ötletet.A szóban forgó személy Ceauşescu udvari költője volt. Ez az ügy hasonlít kissé a Guşa-szobor ügyéhez.Tény, hogy egyszer elkövettünk egy nagy hibát, akkor is jó szándékkal, második alkalommal biztosan nem esünk csapdába” – nyilatkozta lapunknak Kolozsváry Zoltán, a helyi önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-es frakciójának vezetője.

Mint ismeretes, Păunescunak számos Ceauşescut dicsőítő verse is megjelent, ami miatt sokan bírálták a költőt, elsősorban 1989 után.

A forradalom idején az új hatalom iránti támogatását próbálta bizonygatni a Román Televíziónál, ám a tömeg közel állt a meglincseléséhez.

Share Button
Ennyien olvasták: 679

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.