Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Lesz magyar összefogás Marosvásárhelyen?

Központ október 13, 2015 Hír & hírháttér

A vasárnap tartott marosvásárhelyi magyar előválasztás után sem tartotta biztosnak a magyar pártok marosvásárhelyi választási összefogását a jövő évi önkormányzati választásokon az MTI által megkérdezett Székely István Gergő politológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója.

varoshaza
A vasárnap tartott marosvásárhelyi volt az első erdélyi előválasztás, amelyet nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belül, a szövetség jelöltjeinek a kiválasztására tartottak, hanem rivális pártok jelöltjei mérkőzhettek meg egymással. Az előválasztást a szavazatok 62 százalékát megszerző Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje nyerte, akit a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatott. Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje a szavazatok 29 százalékát, a független Barabás Miklós pedig a szavazatok 9 százalékát szerezte meg.

Székely István Gergő szerint az teszi bizonytalanná az előválasztás kimenetelét, hogy az RMDSZ hajlamos lezártnak tekinteni az együttműködést a polgármesterjelölt kiválasztásával. Az EMNP viszont azt akarja, hogy a pártok az önkormányzati képviselő testületbe is közös listán indítsák jelöltjeiket, egy pártkoalíció jele alatt. Az elemző kevéssé tartotta valószínűnek, hogy az RMDSZ ebben a kérdésben elfogadja az EMNP álláspontját.

Úgy vélte, Soós Zoltán választási esélyei nagy mértékben függenek attól, hogy milyen megállapodás születik a pártok között a képviselői listáról. Soós mellett szólhat szerinte a jelölt fiatalsága, és az a tény, hogy nem erodálódott a politikai vitákban. Ellene szól ugyanakkor az, hogy nincs olyan markáns politikai arcéle, mint azoknak a magyar jelölteknek, akik az elmúlt választásokon sikertelenül szálltak versenybe a marosvásárhelyi polgármesteri székért. Azt is az ellene szóló tényezők között vette számításba, hogy vélhetően a mobilizálásban fontos szerepet játszó történelmi magyar egyházak berkeiben „sem mindenki huny szemet a jelölt vallási hovatartozása fölött”. (Soós Zoltán a Hit Gyülekezetének tagja).

A legfontosabb ismeretlennek azonban azt tartotta, hogy versenybe száll-e Dorin Florea egy újabb mandátumért, és milyen mértékben oszlanak majd meg a román jelöltek között a szavazatok.

Székely István Gergő megjegyezte, egyelőre nem látszik, hogy ragadós lenne a marosvásárhelyi példa, és más erdélyi településeken is magyar előválasztásokat szerveznének a magyarság polgármesterjelöltjének a kiválasztására. Hozzátette, a marosvásárhelyi együttműködésnek akkor lehetne kihatása az őszi parlamenti választásokra is, ha Soós Zoltánnak sikerülne nyernie, és 16 év után ismét magyar polgármester kerülne a város élére.

Azt sem tartotta valószínűnek, hogy a marosvásárhelyi előválasztás példája egy kárpát-medencei összefogási hullámot indítson el. Hozzátette, elsősorban mindenütt a helyi viszonyok szabják meg az összefogás esélyét, az esetleges pozitív példák csak másodlagos jelentőségűek. Arra emlékeztetett, hogy az erdélyi magyar politika leghangzatosabb összefogása – amikor 2009-ben Tőkés László az RMDSZ választási listáján jutott be az Európai Parlamentbe – sem keltett összefogási hullámot a Kárpát-medencében.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 564

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.