Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Letöltendőt kapott Amerikában a hírhedt román hacker

Központ szeptember 5, 2016 Hír & hírháttér

Az Egyesült Államokban 52 hónapi börtönre ítélték a magát Guccifernek nevező romániai számítógépes bűnözőt, aki betört több amerikai politikus számítógépes rendszerébe.

hacker
Guccifer, vagyis Marcel Lazăr nemcsak feltörte ismert politikusok számítógépes kódját, hanem jó néhány levelezést és adatot nyilvánosságra is hozott. Bűnösségét még májusban elismerte, s a virginiai Alexandria bírósága csütörtökön 52 havi börtönre ítélte őt. Romániában további hét éves börtönbüntetés vár rá.

Marcel Lazăr a Bush-család, Colin Powell volt külügyminiszter, Sidney Blumenthal, a Fehér Ház egyik volt és Hillary Clinton jelenlegi tanácsadója és még több mint száz közéleti személyiség védelemmel ellátott számítógépébe „lépett be”, leveleket és adatokat mentett le és egy részüket nyilvánosságra is hozta. Így például az általa ellopott információkból derült fény arra, hogy George W. Bush volt elnök szabad idejében fest, vagy hogy édesapja, George H. Bush volt elnök kórházi kezelésre szorult. Guccifer hozta nyilvánosságra azt is, hogy Colin Powell volt külügyminiszternek állítólag szerelmi viszonya volt Corina Crețu román szociáldemokrata politikussal, jelenlegi regionális politikáért felelős uniós biztossal. Az információt Powell cáfolta.

Lazăr ugyanakkor azt is állította, hogy sikeres hackertámadást hajtott végre Hillary Clinton magán számítógépe ellen a Clinton-házaspár Chappaquában lévő villájában, ám ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey határozottan cáfolta. Később maga Guccifer is beismerte, hogy ebben hazudott. Ám Hillary Clinton egyik jelenlegi tanácsadójának, Sidney Blumenthalnak a számítógépébe sikerült behatolnia, és nyilvánosságra is hozott információkat a Clinton és Blumenthal közti levelezésből. Tulajdonképpen ennek nyomán derült ki, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként a hivatalos ügyei egy részét nem a külügyminisztérium biztonságos rendszerén, hanem a magánszerverén keresztül bonyolította.

Lazărnak ugyanakkor nincs köze az újabban Guccifer 2.0 néven felbukkant hackerhez, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szervének), valamint a demokraták kongresszusi kampányát bonyolító bizottságnak az elektronikus levelezésébe hatolt be. Róla az FBI úgy tartja, hogy – egyelőre még azonosítatlan – orosz számítógépes bűnöző.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.