Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Létrejöttek a MOGYE intézetei

Központ december 5, 2011 Hír & hírháttér

Létrejöttek a MOGYE intézetei

A hónapok óta húzódó, indulatokkal teli vita után megalakultak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem intézetei. A MOGYE szenátusa önálló magyar intézetet nem hozott létre, egy vegyes intézet élére azonban magyar oktatót neveztek ki.

 

Az M1-es egységet, ahova az anatómia, szövettan, sejtbiológia, genetika, biokémia, biofizika, törvényszéki orvostan, radiológia katedrák tartoznak, dr. Borda Angela egyetemi tanár vezeti. 

Az M2-es főtanszék élén (élettan, kórélettan, járványtan, gyógyszertan, klinikai laboratórium, mikrobiológia, közegészségtan, egészségügyi menedzsment, kutatás-módszertan, idegen nyelvek, testnevelés, biostatisztika és az informatika) dr. Măruşteri Marius informatikaprofesszor áll. A belgyógyászati szakokat dr. Ţilea Ioan, a sebészeti katedrákat dr. Băţagă Tiberiu, és a gyógyszerészeti kar két intézetét dr. Imre Silvia és dr. Ciurea Adriana egyetemi előadótanár vezeti. 

A fogorvosi kar intézetei élén dr. Păcurar Mariana és dr. Cerghizan Diana áll. A magyar oktatók azt kérték a szenátustól, hogy az új felsőoktatási törvény értelmében önálló magyar intézetek alakulhassanak. Az egyetem szenátusa azonban ellenállt a kérésnek, ezért már a nyár folyamán több alkalommal is tüntettek a MOGYE diákjai és a RMOGYKE. Az oktatási minisztérium többször jelezte, ha a szenátus nem tesz eleget a követeléseknek, akkor retorziókat alkalmazhatnak.


Share Button
Ennyien olvasták: 457

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.