Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Ma tárgyalják a levélszavazás törvényét; az RMDSZ továbbra is ellenzi

Központ október 19, 2015 Hír & hírháttér

Hosszas huzavona után felgyorsulni látszik a levélben történő szavazás törvényének elfogadása, amelynek végleges formáját október 19-én, hétfőn kezdi tárgyalni a parlament választási törvényekben illetékes bizottsága.

levélszavazas
„A felsőház RMDSZ-es frakciója már pénteken, október 16-án benyújtotta a levélszavazással kapcsolatos módosító indítványait, és reméljük, hogy az illetékes szakbizottság minél előbb érdemben fogja tárgyalni azokat” – nyilatkozta Tánczos Barna, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője. Hozzátette, miután a bizottság jelentése a szenátushoz visszaérkezik, függetlenül attól, hogy módosításaikat elfogadják vagy sem, kifogásaikat a szenátus plénumában is fenntartják majd. „Bízom abban, hogy racionális politikai egyezség születik ma, amellyel meg tudjuk előzni az egyéni választókerületek bevezetéséhez hasonló tévedéseket.

Az RMDSZ már az uninominális szavazást is ellenezte, de a román politikai pártoknak sajnos tíz évre volt szükségük ahhoz, hogy rájöjjenek, nem szabad sem populista érveknek, sem külső nyomásnak engedni, és megfontoltabban kell dönteni, amikor a választási törvényekhez nyúlnak hozzá” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Markó Béla szenátor úgy véli, a legjobb megoldást több külföldi szavazókörzet létrehozása jelentené. Mint mondta, ha a levélben történő szavazás lehetőségét csakis az országhatárokon kívül élők számára biztosítanák, a törvény elfogadása hátrányos megkülönböztetéshez vezetne. „Természetesen minden román állampolgárnak lehetővé kell tenni, hogy éljen a szavazási jogával, de elsősorban mégis azoknak kellene megkönnyíteni a választásokon való részvételt, akiket közvetlenül érintenek a következmények, vagyis akik itthon vannak” – nyilatkozta Markó Béla.

Az RMDSZ álláspontját a parlament választási törvényekben illetékes bizottságában Márton Árpád képviselő, a bizottság RMDSZ-es tagja fogja fenntartani, aki mint korábban elmondta, szerinte az Állandó Választási Hatóság által kidolgozott tervezet alkotmányellenes, és tág teret ad a csalásoknak. „A tervezet például lehetővé teszi az online regisztrációt, holott a testület korábbi álláspontja szerint csak levélben vagy személyesen, a diplomáciai képviseleteken kellene megtörténnie a regisztrációnak. Ez óriási visszaélésekre adhat alkalmat, hiszen semmi garancia nincs Romániában arra, hogy nem mások regisztrálnak az interneten a külföldön élő állampolgár helyett” – nyilatkozta korábban Márton Árpád.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 321

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.