Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Magyar fejlesztésű a világ egyik legfejlettebb, látáskutatásban alkalmazott szoftvere

Központ december 13, 2017 Hír & hírháttér

A szem ideghártyájával, a retinával kapcsolatos élettani kutatások során az ideghártyára különböző, esetenként igen összetett fénymintázatokat vetítenek, miközben bizonyos idegsejt-típusok elektromos válaszát mérik. A retinában több sejtréteg is található, melyek számottevő jelfeldolgozást hajtanak végre. Adott sejttípusok reagálnak például a fény be vagy kikapcsolására, vagy bizonyos irányba mozgó fényfoltokra. A FrontiersinNeuroinformatics tudományos folyóirat december 13-án közölte egy, magyar kutatók részvételével készült szoftver leírását, amely a látás folyamatával kapcsolatos élettani vizsgálatokat könnyíti meg.

A GEARS nevű programcsomag nemzetközi együttműködés keretében valósult meg (Szécsi László, BME-Budapest, Kacsó Ágota, BME-Budapest, Günther Zeck, NMI-Reutlingen, Hantz Péter PTE-Pécs, korábban FMI-Basel). A szoftver jelentősen leegyszerűsíti a bonyolultabb, síkbeli fénymintázatok programozását, pontosabbá teszi azok kivetítését, továbbá hozzáférést biztosít a számítógépek grafikus kártyájának igen jelentős számítási kapacitásához. Így akár valós időben is lehetséges egy fénymintázaton összetett matematikai műveletek révén képfeldolgozást végezni.

Szécsi László egyetemi docens, a szoftver vezető fejlesztője elmondta, hogy a megjelenítő eszköz és a mérési elektronika precíz, szinkronizált vezérlésének megoldása mellett a fő kihívást a szoftver teljes tudományterületeket átfogó képességhalmazának összeállítása jelentette.

“A fejlett játékprogramok és a virtuális valóság a számítógépes grafika csúcsteljesítményei: a grafikus kártyák fejlődését is leginkább a játékipar hajtja. Az általunk kifejlesztett szoftver ezen területek legújabb fejlesztéseit állítja az orvosbiológia szolgálatába” – magyarázta Szécsi László.

Hantz Péter tudományos főkutató, a csapat munkájának koordinátora, kisállatok retinájának elektrofiziológiai vizsgálata útján tesztelte a szoftvert. „Mindig lenyűgözött, hogy a retina milyen érzékeny <<műszer>>. Nem egyszer a mérések során tapasztalt apró, köznapi értelemben érzékelhetetlen eltérések vezettek el minket a programcsomag tökéletesítéséhez.”

A GEARS nevű szoftver ingyenesen letölthető a www.gears.vision honlapról. A programcsomag a retina és látással kapcsolatos idegpályák működésének mélyebb megismerésén, bizonyos szembetegségek gyógyításán dolgozó kutatók munkája mellett a fényérzet és az inger viszonyát vizsgáló pszichofizikus szakemberek munkáját is segítheti. A cikk a svájci kiadású, rangos tudományos folyóirat honlapjáról(https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fninf.2017.00070/full) tölthető le.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 1077

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.