Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Magyar Polgári Párt: Civil koalíciót vagy előválasztást!

Központ november 7, 2011 Hír & hírháttér

 Magyar Polgári Párt: Civil koalíciót vagy előválasztást!

benedek_enache

 Dr. prof. Benedek Imre és Smaranda Enache közül választ marosvásárhelyi polgármester-jelöltet a Magyar Polgári Párt. Szász Jenő és László György is megerősítették, hogy a polgáriak nem tágítanak azon elképzelésük mellől, miszerint a helyhatósági választásokon csakis egy párton felüli személyiséget támogatnak. Mivel az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelölt-javaslatára, dr. Vass Leventére nem bólintottak rá, múlt heti sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a fenti két pártsemleges személy közül szeretnék valamelyiket a polgármesteri székben az elkövetkezendő négy évben.


„Bár megállapodtunk márciusban az EMNT-vel, hogy egy pártfüggetlen személyiségben gondolkodunk, ők időközben egy RMDSZ-es katonát javasoltak. Ha azt hitték, hogy jobb híján az MPP felsorakozik Vass Levente mögé, nagyot tévedtek” – nyilatkozta László György.

Szerinte az összefogás tervét kellett volna elsősorban kidolgozni, és utána megnevezni a jelöltet, és nem fordítva. Feltett szándékukként emelte ki, hogy olyan személy kell legyen a jelölt, aki esélyes ellenlábasa lehet Dorin Florea jelenlegi polgármesternek, de „a koalíció és jelöltje, Vass vereségre ítéltetett” – sommázott László.  

„Civil koalíciót szeretnénk létrehozni”

Ezzel szemben az MPP egy olyan szövetséget szeretne létrehozni, amelyben a magyar pártok mellett helyet kapnának a történelmi egyházak és civil szervezetek is. László kifejtette, hogy legoptimálisabb alternatívaként egy olyan civil szövetség létrehozásában gondolkodnak, amely megfelelő hátteret biztosítana a polgármesterjelöltnek. „Civil koalíciót szeretnénk, az ötletet eddig négy szervezet támogatja: az MPP, az SZNT, a Pro Európa Liga és dr. Benedek Imre egyesülete.”

A polgáriak a közös előválasztások szervezését is latolgatják, amelyre meghívnák az RMDSZ-t és az Erdélyi Magyar Néppártot is. De elmondta, hogy ha esetleg Vass Levente részt venne az előválasztáson, és megnyerné azt, akkor az MPP is őt támogatná. Arra az újságírói kérdésre, hogy az esetleges előválasztásokon elszenvedett vereség esetén Smaranda Enache vagy Benedek Imre hajlandó lenne-e visszalépni, László György igennel válaszolt, és hozzátette, hogy ezt mindkettejükkel tisztázták.

Most már mindenki türelmetlenül vár valami konkrét lépést a polgármester-jelölt állítására vonatkozóan, így újra feltettük a kérdést, hogy mikorra számíthatunk valamiféle válaszra. „Nem kell elsietnünk a dolgokat, előbb fórumokat szeretnénk szervezni, minél több ember véleményét kikérni, és azután dönteni, ki legyen a jelölt. Nem vagyunk késésben, van még egy évünk a választásokig, amelyek időpontja egyébként sem ismert. Előbb a koalícióra törekszünk, aztán meglátjuk, mi lesz. Remélem, 2012 januárjában tudunk majd konkrétummal szolgálni” – így biztatott László György.


Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.