Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Marius Paşcan vs. Nyárádszereda

Központ március 2, 2012 Hír & hírháttér

PascanMarius Paşcan
vs. Nyárádszereda

Újabb perrel próbálja elősegíteni Maros megye prefektusa, Marius Paşcan, hogy a kilencven százalékban magyarok lakta Nyárádszereda központjában ortodox templom épülhessen. A 2011-es népszámlálás adatai szerint az 5359 lakost számláló bekecs völgyi kisváros lakosságából 555 személy vallotta magát román nemzetiségűnek, és a településen már két ortodox templom működik.

Az egyikben rendszeresek az egyházi szertartások, a másikat csak ünnepnapokon használja a mintegy 150 tagú nyárádszeredai ortodox közösség, akik egyáltalán nem igénylik az újabb templom felépítését, sőt az alpolgármester elmondása szerint nem tartják jó ötletnek a főtéri park semmiféle épülettel való „elrontását”. A perbe beszállt az ortodox egyház is, másik oldalon pedig a Környezetvédelmi Minisztérium segíti a nyárádszeredaiakat.

Paşcan ezúttal nem az önkormányzat képviselőit, hanem a nyárádszeredai polgármesteri hivatal zöldövezeti nyilvántartását támadta meg, és azt kéri, hatálytalanítsák a város központi terére vonatkozó 2007. évi 24-es törvényhatározatát.

A helyes mérlegelés miatt, íme egy rövid történeti áttekintés: Az 1600-as évektől a területet piactérként használta a nyárádszeredai lakosság. 1938-ban, az akkor kinevezett román polgármester az 1022 négyzetméteres területet a görög katolikusoknak adta, de azok már nem építkezhettek itt, mivel 1949-ben törvényen kívül helyezték őket. A Ceauşescu-rezsim alatt parkot létesítettek a téren, amely ma is meghatározza a kisváros arculatát. Ám a román hatalom 1920 óta minden erdélyi településen a főtéren épít templomot, katedrálist, hangsúlyozni kívánva ezzel is a román elem dominanciáját.

A templomépítést korábban az önkormányzati testület akadályozta, amely nem szavazta meg a telek kivételét a város közterületi leltárából, hanem telekcserét ajánlott az egyháznak. Ezt az ortodox egyház nem fogadta el, és  bíróságra került az ügy, ahol az ortodoxoknak adtak igazat. A jogerős bírósági ítéletet azonban az önkormányzat nem hajtotta végre. A Polgármesteri Hivatal továbbra is úgy tartja, az említett, mintegy 1000 négyzetméteres telekre így sem épülhet templom, ugyanis ez a zöldövezetekre vonatkozó törvény alapján továbbra is zöldövezetnek minősül, tehát attól függetlenül, hogy az kinek a tulajdona, nem beépíthető.

„Politikai  erőfitogtatásról van szó”

Tóth Sándor, Nyárádszereda alpolgármestere szerint a per politikai erőfitogtatás, a helyi közigazgatás ügyeibe való újabb durva beavatkozás iskolapéldája, ugyanakkor úgy látja, minden erre vonatkozó törvényes előírás az önkormányzatnak ad igazat. Tóth nyilatkozatában törvénytelennek és erkölcstelennek nevezte a prefektus újabb perét. Kijelentette, nyugodtan állnak a bíróság elé, mert a törvény a város oldalán áll. „Milyen kormánybiztos az, aki a törvényeket figyelmen kívül hagyva, az ortodox egyház ügyvédjének gondolja magát” – tette fel a kérdést az alpolgármester.

Természetesen Paşcan oldalán ortodox egyház is csatlakozna a perhez, Nyárádszereda Önkormányzatát pedig az RMDSZ-es tárcavezető által vezetett Környezetvédelmi Minisztérium képviselője erősíti majd. A Maros Megyei Törvényszék Közigazgatási részlege március 16-ára halasztotta a per tárgyalását.

Nyárádszereda, mi drukkolunk!

Share Button
Ennyien olvasták: 589

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.