Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Maros megyében az elhalálozási arány kétszerese az országos átlagnak

Pál Piroska szeptember 24, 2015 Hír & hírháttér

Azomaros-hatás a légúti betegségekre

azom

Kedd este közvitát szervezett az RMDSZ városi szervezete az Azomarosról. A beszélgetést nem kísérte túl nagy érdeklődés, a Kultúrpalota kisterme félig sem telt meg. A meghívottak között jelen volt Szép Róbert, államtitkár, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa, Peti András alpolgármester, Soós Zoltán helyi tanácsos, valamint Hamar Alpár-Benjámin, a Stop Azo képviselője. A vegyipari kombinát illetékesei – bár kaptak meghívót – nem jelentek meg a teremben. A szervezők meghívóján Dorin Florea polgármester és Claudiu Maior alpolgármester neve is megjelent mint a közvitán résztvevő felszólalók, ám kedden délután a hivatal sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben sérelmezi, hogy sem a szóban forgó elöljárók, sem a hivatal illetékesei nem kaptak meghívást az eseményre. Azt is felrótták, hogy az RMDSZ kampánytémaként használja az Azomaros ügyét.

Jövő év elejétől nem lesz szennyezés?

„Kis túlzással, de állítható: az Azomaros az ország legszennyezőbb gyára” – jelentette ki Szép Róbert, de azt javasolta, hogy türelmesen ki kell várni a 2016 januári határidőt, amikorra a kombinát befejezi a korszerűsítési munkálatokat, és új környezetvédelmi engedélyt kap. „A vegyipari kombinát természetesen szennyez, de abban, hogy a város levegője ennyire szmogos, jelentős szerepe van a zöldövezet hiányának is.  Ezentúl a por, a gépkocsik kipufogógáza, a szemétlerakók is ugyanolyan környezetromboló hatással bírnak. Összességében kell kezelni a város környezetszennyezését” – véli az államtitkár. Tőle tudtuk meg, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság nemrég kérte a kombináttól a légszennyezés egészségre gyakorolt hatásának kivizsgálását. Ehhez a hatástanulmányhoz fogják kötni a január elsejétől esedékes új működési engedély kibocsátását.

Rombolja a város arculatát

A vitán jelen volt Constantin Barbu, a Digital Transilvania elnöke, aki egy sor kérdést intézett Szép Róberthez. Többek között azt is megtudtuk, hogy ebben az évben is rengeteg panasz érkezett a környezetvédelmi őrséghez, olyan is előfordult, hogy naponta 60-70-et iktattak. „Projektjeinkkel a város arculatát szándékozzuk építeni, de így nehéz. Az Azomaros nemcsak a környezetet, hanem a munkánkat is negatívan befolyásolja” – jelentette ki.

„Ki fog felelni a halottakért?” – tette fel a kérdést egy marosvásárhelyi lakos, aki a vegyipari üzem mellett lakik, és személyes meggyőződése, hogy a környezetében több személy is a gyár káros hatásai következményeként hunyt el. Természetesen, erre a kérdésre senki nem tudott válaszolni.

Fontos a referendum

Soós Zoltán RMDSZ-es tanácsos szerint leginkább a gyerekek vannak kitéve a káros hatásoknak, az évente 30 ezer légúti betegséggel diagnosztizált gyerek közül csupán 10 ezernél vírus a kiváltó ok. „Nem lehetünk Románia temetője!” – hangzott el. Emellett az önkormányzati képviselő kiemelte egy referendum megszervezésének fontosságát, amelyben arra a kérdésre kellene válaszolnia a lakosságnak, hogy a Polgármesteri Hivatal felfüggessze-e vagy sem az Azomaros működési engedélyét. Mint ismeretes a népszavazás kiírásához a városi önkormányzat képviselőtestületének ilyen irányú határozata kell. A mai soros tanácsülésen egyelőre nem szerepel erre vonatkozó napirendi pont.

Hamar Alpár Benjámin nyomatékosította, hogy nem a kombinát bezárását kérték, hanem az alkotmány 35. cikkelyének betartását, azaz az egészséges környezethez való jogot, illetve a környezetvédelmi ügynökség, valamint környezetvédelmi őrség vezetőinek menesztését.

Erőt kell felmutatni!

Kelemen Márton, a Maros megyei tanács volt alelnöke, biológus arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy csak közös erő felmutatásával és egységes nyomásgyakorlással lehet eredményt elérni az Azomaros ügyében. „Meg kell szólítani a politikumot, a civil szervezeteket és a város polgárait, hogy sokan és egységesen csatlakozzanak ehhez az ügyhöz. Amíg egy biciklis felvonulás sokkal népszerűbb, és több embert megmozgat, mint a vegyipari üzem környezetszennyezése, addig nem tudunk hitelesek és hatékonyak lenni” – véli Kelemen Márton.

Kétszer magasabb elhalálozási arány

Megtudtuk azt is, hogy az Országos Statisztikai Hivatal 2014-re vonatkozó adatai szerint Maros megyében közel kétszer magasabb a légúti betegségek okozta elhalálozási arány, mint az országos átlag. Első helyen áll 7,5%-kal, utána következik Kolozs megye 4%-kal.

Mint ismeretes, az Azomaros 2400 személyt foglalkoztat, amelyből 1500 Maros megyei illetőségű, valamint 900 az ország más részéből származik.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 870

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.